Uppsala kommun

Utegym i Hammarskog vann omröstning om medborgarbudget

Dela

Boende i Uppsala kommuns västra landsbygder har fått möjlighet att ta fram och rösta på olika förslag hur skattemedel ska användas lokalt, så kallad medborgarbudget. Flest röster gick till ett utegym i Hammarskog, belysning vid vilda västern-lekplatsen i Vänge och iordningställande av en plats för gemensamma aktiviteter i Skogstibble.

– Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Medborgarbudgeten är ett sätt att ge de som bor på landsbygden chansen att bestämma hur deras område ska utvecklas och det är glädjande att många har deltagit. Alldeles för länge har landsbygden varit nedprioriterad, steg för steg ändrar vi på det, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I det första område som fått rösta om medborgarbudget, ingår Järlåsa, Vänge och Södra Hagunda med totalt 8 800 invånare. Totalt skickades 70 förslag in av de som bor i bygderna och av dem röstades tre genomförbara fram. Alla, oavsett ålder, och boende på platsen kunde delta i omröstningen som pågick den 25 feb -10 mars. Totalt röstade 817 personer om hur 528 000 kronor ska fördelas. 

Flest röster fick ett helt nytt utegym i Hammarskog. Det kommer att utformas av kommunen tillsammans med den som lagt förslaget. Förslag två innebär att ny belysning sätts upp vid Vilda Västern-lekplatsen i Vänge. Tack vare belysning kan den användas mer kvällstid och som pulkabacke under vintertid. Det tredje förslaget är att en plats för gemensamma aktiviteter ställs i ordning, bredvid kyrkan vid Sockenstugan i Skogstibble.

Medborgarbudget är ett pilotprojekt som genomförs inom ramen för landsbygdsutvecklingsarbetet, det efterfrågas ofta mer kommunal närvaro i kommunens landsbygder. Projektet är ett sätt att lyfta och stötta det engagemang som redan finns, och ett tillfälle att underlätta nytt engagemang.

– Det här är första gången vi genomför ett sådant här projekt, så det är ett väldigt bra resultat att vi fick in hela 70 förslag och att så många röstade, säger Sara Bjurström, avdelningschef strategisk planering.

Tre miljoner av skattemedlen har avsatts för hela projektet.

Hela kommunens landsbygd har delats in i fem områden, som alla ingår i projektet som pågår under tiden 2018-2022. Efter Järlåsa, Vänge och Södra Hagunda, följer Björklinge, östra och västra Bälinge. Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vaksalaområdet, Rasbobygden och under 2022 Danmark, Funbo, Almunge och Knutby.
Läs mer om förslagen på www.uppsala.se/medborgarbudget-landsbygd

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala tar plats i Almedalen 201912.6.2019 08:11:19 CESTPressmeddelande

För tredje året i rad kommer Uppsala kommun tillsammans med Region Uppsala, organisationer och privata företag från Uppsala att anordna seminarier och aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Målsättningen är att företag, investerare, byggföretag och fastighetsförvaltare ska få en ökad förståelse för Uppsala som en intressant och spännande plats med goda förutsättningar för att investera i, etablera sig och verka på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum