Läkemedelsverket

Utlysning av forskningsmedel för doktorandtjänst inom AI

Dela

För första gången utlyser Läkemedelsverket nu finansiering av en doktorandtjänst inom tillämpad artificiell intelligens, AI, med inriktning mot läkemedelssäkerhet. Utlysningen är en del av myndighetens större satsning på artificiell intelligens.

För den specifika doktorandtjänsten gäller finansiering till 50 procent under fem år med start i början av 2023.

─ Denna utlysning är en del av en bredare satsning för att vässa myndighetens eget arbete med AI säger Gabriel Westman, vetenskaplig ledare för AI på Läkemedelsverket. Vi ser en snabbt ökande användning av AI inom våra regulatoriska ansvarsområden som medicinteknik, kliniska prövningar, godkännande av nya läkemedel och uppföljning av läkemedelssäkerhet.

Tjänsten ska inrättas hos en svensk akademisk institution, eller flera i samarbete, med hög vetenskaplig och teknisk kompetens inom artificiell intelligens (AI), med särskild inriktning mot natural language processing (NLP) och statistisk maskininlärning.

Intresserade forskargrupper uppmanas inkomma med en intresseanmälan senast den 1 juni 2022.

Nyckelord

Kontakter

Gabriel Westman, vetenskaplig ledare AI
gabriel.westman@lakemedelsverket.se

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination20.4.2022 17:02:00 CEST | Pressmeddelande

I gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter bekräftas en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax. Risken för myokardit är högre efter två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination20.4.2022 17:02:00 CEST | Pressmeddelande

Ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax bekräftas i gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter. Risken för myokardit är högre efter två doser med Spikevax än efter två doser med Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum