Utmattningsgåtan är löst

Dela

Efter 20 år kommer Lena Holfve nu åter ut med en ny bok. Precis som tidigare utgivningar har den nya boken förutsättningar att skapa debatt och sätta kvardröjande spår i det svenska samhället. I boken presenterar Lena Holfve inte bara en lika enkel som oväntad lösning på det skenande problemet med utmattningssjukdomar, hon belyser också några av de grundläggande problem som finns inom svensk sjukvård och som gör att mängder med svårt sjuka människor står utan adekvat hjälp. Med anledning av bokens revolutionerande innehåll och det fantastiska mottagandet är Utmattad – Utmattningsskolan del 1: Fri från hjärndimma! anmäld till Augustpriset i klassen för facklitteratur. Recensionsex kan beställas kostnadsfritt från BoD på press@bod.se mot kopia på presskort.

Lena Holfve drabbades själv av en svår utmattning, fick ingen hjälp i Sverige utan reste till Indien och blev botad. Utmattningsskolan, UMS, är ett försök att återskapa Lenas egen väg till hälsa för att se om den kan fungera även på andra. Resultaten säger att det kan den, på ett år har hundratals blivit antingen mycket bättre eller helt friska.

Utmattningsskolans handlingsprogram utgår från ayurvedisk läkekonst men är inte begränsad till den. Roten till utmattningen utgörs enligt erfarenhet av någon form av förgiftning, det kan röra sig om giftiga tungmetaller, biotoxiner, virus, parasiter, läkemedel eller något annat som har toxisk effekt på kroppen. Det har visat sig att aluminium, uran och parasiter är vanliga förgiftningsrötter.

Första boken i serien om utmattning handlar om att bli fri från, den för utmattning karaktäristiska, hjärndimman. Detta görs genom ett specialrecept på guldmjölk som utöver gurkmeja och kokosmjölk, bland annat innehåller vanilj, svartpeppar, kanel och kardemumma. Denna guldmjölk dämpar inflammationen i hjärnan och gör att man kan börja minnas och tänka klart igen.

Utöver guldmjölken tar boken också upp försurningen i kroppen och det faktum att många lider av läckande tarm. För dessa båda problem introduceras citronvatten respektive hemmakokt buljong. Även ingefära ingår som ytterligare ett verktyg mot inflammationen. Samtliga ingredienser bidrar också till ett första steg i den breda avgiftning som handlingsprogrammet innebär, även mot t ex parasiter och svamp.

Eftersom många med hjärndimma har svårt att ta in information och följa instruktioner är första delen av boken skriven som en kortfattade och tydlig instruktion av vad som ska göras. I andra delen förklaras de olika momenten, vad ingredienserna är bra för och vilken effekt de har i kroppen.

Boken ger även tips om annan funktionell mat som till exempel blåbär, avokado och ägg. Generellt för UMS gäller att den inte tar bort något i kostväg utan bara lägger till. Det finns alltså inga krav på att utesluta vissa livsmedel, istället lägger man till livsmedel med önskvärda funktioner.

I slutet av boken belyser Lena det grundläggande systemfel inom svensk sjukvård som gör att sjuka inte får den hjälp de behöver. Hon tar upp det faktum att socialstyrelsens nya riktlinjer anger psykofarmaka, KBT och elchocker som behandlingsgång för depression och ångestsyndrom, symptom som den här patientgruppen ofta uppvisar, och konstaterar att det kommer att bita dåligt på uranförgiftning.

Lena drar slutsatsen att när det blir allmänt känt vad utmattning egentligen beror på, att det inte är en psykisk sjukdom utan i högsta grad har fysiska orsaker, kommer de styrande i Sverige att betraktas som barbarer som tvingade ut patienter med förgiftningar och inflammerade hjärnor att motioner och arbeta, när de istället borde varit i stillhet och avgiftat för att inte riskera skador på hjärna och kropp.

Genomgående anges källor i form av internetlänkar till huvudsakligen amerikanska sidor eftersom kunskapsnivån i Sverige är försvinnande låg på området. I boken finns också ett antal bilder på uttalanden från tidigare och nuvarande medlemmar i UMS om de framsteg som de har gjort med hjälp av handlingsprogrammet.

Nyckelord

Kontakter

Charlotta Rexmark, charlotta@utmattningsskolan.se, tel.0733-544377

Bilder

Länkar

Om

Swedish Manuscripts Online HB
Kolonigatan 4
26253 Ängelholm

Litet förlag med begränsad utgivning.

Följ Swedish Manuscripts Online HB

Abonnera på våra pressmeddelanden.