Umeå kommun

Utökad fritidsgårdsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning

Dela

Under hösten 2019 utökas fritidsgårdsverksamheten på Mariehem för ungdomar i särskola och träningsskola samt för ungdomar med autismspektrumtillstånd (AST).

Mariehems fritidsgård kommer i höst erbjuda två särskilda kvällar för ungdomar som går i särskola och träningsskola samt två särskilda kvällar för ungdomar med autismspektrumtillstånd (AST).

– Att röra på sig och umgås med andra mår alla människor bra av. Det finns en risk att personer med funktionsnedsättning hamnar i isolering och ensamhet. Genom att ha riktad verksamhet för målgruppen hoppas vi kunna motverka detta, säger Dan Vähä, avdelningschef Fritid unga, Umeå kommun.

Mariehems fritidsgård kommer att ha öppet måndag till fredag. Måndagar och onsdagar håller gården öppet för ungdomar med autismspektrumtillstånd (AST). Tisdagar och torsdagar håller gården öppen för ungdomar i sär- och träningsskola. Fredagar är fritidsgården öppen för alla ungdomar.

Gården är särskilt anpassad med ramp och dörröppnare för att det ska vara lätt att ta sig in. Dörrar är tydligt blåmarkerade för att de ska vara lätta att se, köket och ateljén har höj- och sänkbart arbetsbord.

– För oss har det varit viktigt att skapa en trygg plats i lokaler särskilt anpassade för framkomlighet. Vi har även extra personal under dessa kvällar för att kunna möta upp ungdomarna på ett bra sätt, säger Linda Johansson, arbetsledare och fritidsledare på Mariehems fritidsgård.

Att ungdomarna själva påverkar vad som händer på fritidsgården är viktigt. Därför arrangeras varje vecka inflytandekafé där aktiviteter planeras.

Mer information: 

Dan Vähä
avdelningschef
Fritid unga
dan.vaha@umea.se 
070-665 45 60

Linda Johansson
arbetsledare och fritidsledare
Mariehems fritidsgård
linda.johansson@umea.se
072-200 56 62

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum