Linköpings kommun

Utökad tid i förskolan för barn med hemmavarande föräldrar

Dela

Barn som har så kallad föräldraledighetsplats kan få ökad tid i förskolan från 15 timmar i veckan till 20 timmar. Samtidigt kommer verksamheten att organiseras i mindre grupperingar.

Mindre barngrupper i förskolan är viktigt för små barns utveckling. Det innebär mer tid med pedagoger och en större trygghet för barnet. Därför ska förskolors verksamhet organiseras i mindre barngrupper. Den del av personalens arbete som inte sker i barngrupp ska förläggas till morgon eller eftermiddag. Då kan verksamheten i de små grupperna bli mer strukturerad och förskollärarens roll och uppdrag bli tydligare.

- Förskolan är viktig för våra barns utveckling och lägger mycket av grunden för det fortsatta lärandet. Att vi nu bygger ut förskolan och erbjuder barn med hemmavarande föräldrar fler timmar i förskolan är mycket glädjande. Samtidigt kommer vi att organisera verksamheten i mindre grupper vilket ger ökad trygghet för våra barn, säger ordförande i barn- och ungdomsnämnden Jakob Björneke (S).

Enligt skollagen ska förskolan stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg. Förskolans uppdrag handlar bland annat om att lägga grunden för det livslånga lärandet. Bättre kontinuitet i förskolan ger ökade förutsättningar för ett maximalt lärande. För att åstadkomma denna kontinuitet ska barn som har föräldraledighetsplats, arbetslöshetsplats eller allmän förskoleplats kunna vistas fyra timmar per dag i förskolan.

Under våren 2017 ska skolchefen ta fram en plan för att införa förbättrade förutsättningar för undervisning och små barns lärande i förskolan. Det förväntas barn- och ungdomsnämnden besluta vid sitt sammanträde torsdag 15 december.

För ytterligare information kontakta Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon 0702-43 81 45

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum