Svenska kyrkan

Utökade insatser i Sydsudan och Uganda

Dela

Svenska kyrkan utökar sina humanitära insatser i Sydsudan på grund av torkan som drabbat flera afrikanska länder. I Uganda utökas insatserna i och med ett ökat antal flyktingar från Sydsudan som flytt på grund av torka och konflikter. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat och rent vatten.

Esther Poni och hennes dotter Kide Dina tvingades fly efter strider nära hemmet i Sydsudan. Esther och hennes make kom ifrån varandra när de flydde och har inte haft någon kontakt sedan dess. Foto: Simon Stanford
 

Svår torka, ibland annat Sydsudan, de senaste åren har gjort att boskap har dött, skördar förstörts och bristen på vatten är akut. Den pågående katastrofen är enligt FN den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. Läget förvärras ytterligare av att det pågår stridigheter och konflikt i landet. Att säkra tillgången på mat och vatten är högsta prioritet. Svenska kyrkan utökar därför insatserna i Sydsudan.

– Det utökade stödet kommer bland annat gå till 15 000 personer som får bidrag för att kunna köpa mat. Sedan kommer 1600 elever få matpaket i sina skolor. Det är viktigt att barnen går i skolan och får en utbildning men bristen på mat gör att alla elever inte har möjlighet att vara i skolan. Det vill vi motverka med detta stöd, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan.

Flyktingar i Uganda

Svenska kyrkan har sedan tidigare arbetat med flyktingar i Uganda. Det ökande antalet som kommer från Sydsudan gör att insatserna måste utökas.

– Vi har sett en dramatisk ökning av antalet flyktingar från Sydsudan till lägren i Uganda. Vi kommer därför med våra lokala partner öka tillgången till rent vatten och tillhandahålla utsäde så att de kan bruka jorden och förhoppningsvis få en skörd, säger Anna Garvander.

Insatserna kommer också förstärka resurserna vid mottagningscentren och införa system för att fånga upp dem som blivit utsatta för sexuellt- eller genusbaserat våld.

FAKTA

I Sydsudan och Uganda samarbetar Svenska kyrkans internationella arbete med Lutherska världsförbundet.

Svenska kyrkans stöd till den utökade insatsen i Sydsudan uppgår till 3,5 miljoner kronor, varav 2,4 miljoner är från Sida och 1 miljon kronor är från Hungerhjälpen (Radiohjälpen). 100 000 kronor är egna medel.

Den utökade insatsen i Uganda uppgår till tre miljoner kronor från Sida. 

Läs om Svenska kyrkans internationella arbetes insatser mot torkan

KONTAKT

Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan, 070-576 39 99

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av över 140 medlemsorganisationer över hela världen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum