Svensk Handel

Utökade råd slår hårt mot handeln - regeringen måste möta upp med stödåtgärder

Dela

När kunder uppmanas att avstå från att vistas i butiker anser Svensk Handel att de statliga stödåtgärderna måste återupplivas. ”Konsekvenserna för företag och jobb kommer att bli förödande”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Karin Johansson är vd på Svensk Handel.

Folkhälsomyndighetens beslut att utöka de allmänna råden är ett tufft besked för handeln. Allmänheten uppmanas att avstå från att vistas i butiker och köpcentrum, nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek kan fortsatt göras.   

– Vi har respekt för Folkhälsomyndighetens beslut och huvudfokus måste ligga på att bromsa smittspridningen. Samtidigt är det ett mycket kraftfullt vapen som myndigheten avlossat, vi vet att det kommer att få förödande konsekvenser för handeln. För att rädda jobb måste politiken återuppliva stödåtgärderna till utsatta företag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

Sedan tidigare har lokala allmänna råd införts för Skåne och Uppsala. Handeln i Uppsala centrum tappade exempelvis cirka 40 procent av besökarna i lördags.

– För många handlare har coronakrisen inneburit en lång ökenvandring. Dagens besked innebär ett indirekt näringsförbud för delar av handeln och jag är djupt oroad för hur det kommer att slå mot många handlare som redan är krisdrabbade, säger Karin Johansson.

Handeln tar ansvar för att förebygga smittspridning

Svensk Handel anser att handeln tar ett stort ansvar för att förebygga smittspridning i samhället. Svensk Handel har tagit fram riktlinjer, skyltar och informationsmaterial som utgår från myndigheternas rekommendationer.

Dessutom har kampanjen ”Hur handlar du – fortsätt att handla med omtanke” lanserats tillsammans med Handelsanställdas förbund. Där får kunder, via en quiz, reflektera över sitt handlande när de besöker butiker.

– Handelns företag står bättre rustade än tidigare att förhindra smittspridning. Butiker har satt upp avståndsmarkeringar, plexiglas och erbjuder kunderna handsprit. Vi är redo att möta kunderna på ett ansvarsfullt sätt, säger Karin Johansson.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Karin Johansson är vd på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum