Svensk Handel

Utökade restriktioner pressar modehandeln

Dela

Stilindex från Svensk Handel visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 21,4 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med nästan 27 procent under månaden.

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Butiker och e-handel Februari 2021 Ackumulerat 2021
Kläder

- 21,4 %

- 24,9 %
Skor - 26,8 % - 23,5 %

Kommentarer från Svensk Handel

– Kräftgången för modehandeln fortsätter. I februari tappade klädhandeln drygt 21 procent och skohandeln nästan 27 procent. Försäljningen på nätet väger upp och tappen i butikshandeln är ännu större. Många handlare vittnar om besökstapp på uppemot 50 procent, vilket givetvis slår stenhårt mot försäljningen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

– Restriktioner som begränsar både besöken i butiker och det sociala umgänget har haft en kraftigt nedkylande effekt på kläd- och skohandeln. Efter ett år med pandemi har flera modeföretag tvingats lägga ned och andra går på reservtanken, att månad efter månad tappa 20-30 procent av försäljningen är en ekvation som är omöjlig att få ihop, säger Mats Hedenström.

– För modehandeln är ett återöppnande av samhället avgörande för utvecklingen framöver. Ingen annan del av handeln är så beroende av mötet människor emellan. Vägen dit går genom den pågående vaccinationen och det är oroande att Sverige halkar efter andra jämförbara länder i vaccinationsarbetet, avslutar Mats Hedenström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: Ny rapport presenterar norska gränshandelns betydelse – en sektor som går på knäna26.3.2021 10:39:42 CET | Pressinbjudan

Coronapandemi och stängda gränser har hållit gränshandeln i ett järngrepp. För att synliggöra de stora ekonomiska och sociala värden som står på spel släpper Region Värmland, Region Västra Götaland och Svensk Handel rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” vid en digital pressträff onsdag 31 mars, kl 11.15-12:00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum