Sida

Utökat stöd till gemensam FN-fond i Afghanistan

Dela
Biståndsmyndigheten Sida har beslutat ge ytterligare 200 miljoner till FN:s gemensamma fond i Afghanistan. Totalt uppgår stödet nu till drygt 300 miljoner kronor. En redan svår situation, till följd av torka, matosäkerhet, utdragen konflikt, folkfördrivning och covid-19-pandemin, har förvärrats ytterligare sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021.
En mattfabrik i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, och som drivs av en ung kvinnlig entreprenör som är internflykting. Foto: Daniel Zetterlund/Sida
En mattfabrik i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, och som drivs av en ung kvinnlig entreprenör som är internflykting. Foto: Daniel Zetterlund/Sida

97 procent under fattigdomsgränsen

Trots ett omfattande humanitärt stöd under vintern och återupptaget långsiktigt bistånd för att tillgodose människors grundläggande behov – som utbildning, hälsovård och möjlighet till försörjning – uppskattar FN att nästan hela den afghanska befolkningen, 97 procent, kan hamna under fattigdomsgränsen under 2022.

– Under fältresor till Kabul, Kandahar och Mazar-e-Sharif i april och juni såg vi att FN-organisationerna gör ett mycket bra arbete med påtagliga resultat och lokalbefolkningen deltar aktivt och har inflytande. FN-fonden ger människor tillgång till bland annat grundläggande samhällsservice och möjlighet till försörjning. Arbetet har också ett tydligt jämställdhetsperspektiv, säger Maria Lundberg, chef för Afghanistanenheten på Sida.

Kraftsamling av FN-stödet

I december 2021 beslutade Sida att bidra med 101,5 miljoner och har nu beslutat om att ytterligare 200 miljoner kronor ska betalas ut under 2022 – totalt 301,5 miljoner.

Stödet från Sida bidrar till att FN-systemet gemensamt och samordnat kan lägga grunden för långsiktiga insatser. Totalt årligt svenskt bistånd i Afghanistan 2021 var 976 miljoner kronor, varav långsiktigt utvecklingssamarbete utgjorde 655 miljoner och humanitärt stöd 321 miljoner.

The Special Trust Fund for Afghanistan startades i december 2021 för att kraftsamla FN-stödet och länka samman humanitär hjälp, utvecklingsbistånd och fredsbyggande insatser. I dagsläget ingår 17 FN-organisationer i fonden. Fonden administreras av FN:s utvecklingsprogram UNDP och deras Multi-Partner Trust Fund Office och ger stöd till den afghanska befolkningen, utan inblandning från talibanstyret.

Stärker jämställdhetsperspektivet

Med tanke på att respekten för mänskliga rättigheter försämrats i Afghanistan, särskilt vad gäller kvinnors och flickors rättigheter, är det nödvändigt för FN och det internationella samfundet att stärka jämställdhetsperspektivet och ha gemensamma plattformar för att påverka.

Sidas aktiva engagemang i att inrätta FN:s gemensamma fond i Afghanistan har lett till att Sverige formellt valts till medordförandeskap av andra givare och FN-organisationerna i fonden.

– Att Sverige blivit medordförande i The Special Trust Fund for Afghanistan visar att Sida varit aktiva, framåtblickande och konstruktiva, säger Maria Lundberg.

Mer information

Sidas arbete i Afghanistan
Sida stödjer ny FN-fond för att förhindra kollaps i Afghanistan (den 9 december 2021)
Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Afghanistan 2021–2024 på regeringens webbplats

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En mattfabrik i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, och som drivs av en ung kvinnlig entreprenör som är internflykting. Foto: Daniel Zetterlund/Sida
En mattfabrik i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, och som drivs av en ung kvinnlig entreprenör som är internflykting. Foto: Daniel Zetterlund/Sida
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye