TRR

Utökat uppdrag för TRR när nya studiemöjligheter införs

Dela

Den 1 oktober träder ett nytt huvudavtal i kraft på den svenska arbetsmarknaden. Avtalet innebär bland annat att fler anställda får möjlighet till utbildning under sitt pågående yrkesliv genom olika studiestöd. TRR får då ett utökat uppdrag och kommer att kunna stötta tjänstemän i anslutna företag med rådgivning och vägledning kring studier mitt i livet och de nya studiestöden.

­Den 22 juni 2022 undertecknade arbetsmarknaden parter, däribland Svenskt Näringsliv och PTK, det nya huvudavtal som ligger till grund för de förändringar som införs 1 oktober. En av de stora nyheterna i det nya huvudavtalet är att TRRs tjänstemän nu ges möjlighet till studier mitt i livet genom ett utökat studiestöd. Dels genom det statliga grundläggande omställningsstudiestödet, som CSN ansvarar för, dels genom det kompletterande ekonomiska stöd som TRR kan bidra med tack vare kollektivavtalet och överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter.

– Vi har lång erfarenhet av att stötta tjänstemän i omställning och nu får vi på TRR möjlighet att vägleda fler som vill framtidssäkra sina karriärer och möta kompetensbehovet på svensk arbetsmarknad. TRR, liksom våra branschkollegor på andra omställningsorganisationer, kommer att få en nyckelroll med allt vårt samlade kunnande,säger TRRs vd Johan Lagerhäll.

Omställningstudiestödet innebär att det blir möjligt att från 1 oktober söka ett nytt generöst studiestöd i form av bidrag och lån. Bidraget är tänkt att motsvara 80 procent av den anställdes inkomst upp till ett maxbelopp. TRRs tjänstemän kan dessutom få ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd beroende på inkomst. Tanken är att man med bidrag och lån ska kunna få ungefär samma inkomst efter skatt som när man arbetar. För att vara berättigad till omställningsstudiestödet ska den sökande vara mellan 27 och 62 år och både vara etablerad och ha en aktuell förankring på arbetsmarknaden.

Det utökade uppdraget berör 1,1 miljoner privatanställda tjänstemän

TRRs utökade uppdrag riktar sig till cirka 1,1 miljoner privatanställda tjänstemän i anslutna företag. Från att tidigare ha stöttat anslutna företag och deras tillsvidareanställda tjänstemän i omställning kommer TRR nu också stötta tidsbegränsat anställda och tjänstemän som är i anställning. Som registrerad omställningsorganisation hos Kammarkollegiet kommer TRR också ge yttranden till CSN för beslut om det nya offentliga omställningsstudiestödet.

– Nu ritas kartan om för hur en traditionell karriär kan se ut. För arbetstagaren kan de nya studiemöjligheterna leda till en ny inriktning eller en fördjupning inom nuvarande profession. På sikt är jag övertygad om att det nya avtalet kommer stärka såväl arbetstagare som företag och i förlängningen svensk konkurrenskraft, säger TRRs vd Johan Lagerhäll.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra 35 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

Stark arbetsmarknad för privatanställda tjänstemän – lägsta nivåerna av uppsagda på 17 år4.7.2022 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden för tjänstemännen i Sverige är fortsatt stark trots en orolig omvärld, ökad inflationstakt och dystra ekonomiska prognoser. 1896 uppsagda privatanställda tjänstemän har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR under andra kvartalet 2022 och inte sedan 2005 har antalet uppsagda tjänstemän i det privata näringslivet varit så lågt.

TRR & Trygghetsfonden TSL bjuder in till unikt event om den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige10.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Den 17 maj arrangerar TRR och Trygghetsfonden TSL eventet Fokus på norr som fokuserar på den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige. Ett 30-tal aktörer från näringsliv, kommuner, fack, lärosäten och regering deltar. Målet är att hjälpa företag som är anslutna till omställningsorganisationernas avtal genom att få fler att upptäcka möjligheterna till arbete i de fyra regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum