Uträkning: Många studenter riskerar gå back 2023

Dela
Studietiden brukar för de flesta betyda tunn plånbok och små marginaler. Och den här terminen ser det extra kämpigt ut. -Vår uträkning visar att på många studieorter riskerar studenterna att gå back under 2023, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Enligt en uträkning Länsförsäkringar genomfört för ett urval av studentorterna i landet visar att studenterna i snitt går back knappt 1 500 kronor i månaden. I kommuner som Stockholm, Göteborg och Lund handlar det om betydligt mer.

Det finns uträknat för samliga kommuner. Hör av er till lena.bivner@lansforsakringar.se om ni vill ha en specifik kommun.

-Vår uträkning visar att trots att studiemedlet höjs äts höjningen upp av stigande utgifter för boende, mat och allmänna levnadskostnader. Studenter är en grupp som redan idag har det tufft ekonomiskt, men 2023 kommer det att bli ännu tuffare, säger Emma Persson.

Idag är studiemedlet totalt 12 052 kronor per månad vid fyra veckors heltidsstudier.

De krympande marginalerna gör att många studenter är beroende av ekonomisk hjälp av sin familj eller andra närstående eller av att arbeta extra, trots att heltidsstudier ska jämföras med heltidsarbete och att man därför inte ska behöva arbeta vid sidan av, säger Emma Persson och fortsätter;

-Att jobba extra kan också sätta käppar i hjulet eftersom det finns en övre gräns för hur mycket du får ha i inkomst samtidigt som du har studiemedel. Har du bostadsbidrag som student kan det också försvinna om du jobbar för mycket. Å ena sidan är det ju bra att få in lite extra pengar och komma in på arbetsmarknaden men å andra sidan är det viktigt att studierna inte drar ut på tiden. Risken är ju då att du kommer i gång senare med stabil inkomst och pensionsavsättningar, säger Emma Persson.

Kommun

Kvar att leva på

Karlshamn                                        

         472 kr

Sundsvall                                        

         236 kr

Piteå                                             

         203 kr

Trollhättan                                      

           49 kr

Skövde                                           

-         28 kr

Östersund                                        

-        137 kr

Borås                                            

-        259 kr

Skellefteå                                       

-        388 kr

Eskilstuna                                       

-        389 kr

Gävle                                            

-        392 kr

Västerås                                          

-        483 kr

Växjö                                            

-        618 kr

Luleå                                            

-        680 kr

Falun                                            

-        699 kr

Norrköping                                        

-        714 kr

Örebro                                           

-        752 kr

Helsingborg                                      

-        803 kr

Karlstad                                         

-        896 kr

Halmstad                                         

-     1 011 kr

Jönköping                                        

-     1 032 kr

Linköping                                        

-     1 110 kr

Umeå                                             

-     1 160 kr

Malmö                                            

-     1 272 kr

Uppsala                                          

-     1 685 kr

Lund                                             

-     1 892 kr

Göteborg                                          

-     2 497 kr

Stockholm                                        

-     5 021 kr

Sundbyberg                                       

-     6 050 kr

Solna                                            

-     6 205 kr

 

Så har vi räknat
Ett genomsnittligt pris per kvadrat i november (Mäklarstatistk) med en lånegrad på 85 procent för en lägenhet på 25 kvadrat. Även om studenten hyr sin bostad räknar vi med att de flesta går back. Amortering med 3 procent och en avgift på 1 700 kronor per månad. Levnadskostnaderna är tagna från Konsumentverket 2023.

Studielån och bidrag på 12 052 kronor per månad (CSN)

 

För ytterligare information kontakta:

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 0761 – 09 27 30

Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bilder

Om

Länsförsäkringar
LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Färsk rapport: Så sparar vi till barnen 202315.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

I år sparar den genomsnittlige föräldern 521 kronor per månad och barn, vilket är en nedgång med drygt fyra procent jämfört med året innan. -Höga räntekostnader, skenande elpriser och allt dyrare mat har påfrestat föräldrars plånböcker under den senaste tiden och många har kanske tvingats dra ned på sparandet man tidigare la undan till barnen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Hela rapporten finns att läsa i bilagan. Underlaget finns även nedbrutet i rapporter med lokala siffror för;Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Västra Götaland, Västmanland, Värmland, Västernorrland, Västerbotten, Uppsala och Södermanland.

Skilsmässorna minskar: allt dyrare att skilja sig10.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Förra året valde 21 465 par att skilja sig, vilket är 2 182 färre än året innan och 4 154 färre än 2020. En minskning som är jämnt fördelat över landet (se bilaga). Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt och många kanske skjuter på beslutet när oron över ekonomin är större än vanligt. -En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. I bifogad fil finns statistik över antal skilsmässor per år 2000 - 2022. Underlaget finns även uppdelat på län. Om intresse för kommuner finns kan du skicka frågan till lena.bivner@lansforsakringar.se

8 mars: här lever man mest jämställt i Sverige2.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

I dag är det den 8 mars och det politiska delmålet om jämställd ekonomi känns fortfarande långt borta. -Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Frånvaro från arbetet som följer av föräldraledighet och deltidsarbete innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling och glastak i karriären. Gör vi ingenting åt detta riskerar vi att generation efter generation kvinnor får sämre livsekonomi än män, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner. Se bilaga för samtliga kommuner i landet och hur de rankas.

Nytt Sverigeindex: Här har 65+ högst livskvalité28.2.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Stockholms län är Sveriges bästa län för äldre att leva i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar som i ett nytt index rankar 65+ möjlighet till livskvalité i landets alla län. Allra sist placerar sig Gotland. – Livskvalité handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalt och att tillgången på sjukvård är bra. Även möjligheten att fortsätta arbeta efter 65 kan bidra till en bättre vadrag, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.