Naturvetarna

”Utredningen spiken i kistan för svenska modellen”

Dela

Det är beklagligt och olyckligt om regeringen väljer att köra över parterna och går vidare med LAS-utredningens förslag. Det anser Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna.

I stället bör parterna få fortsätta att sätta spelreglerna på arbetsmarknaden, menar han. Överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv skapar en bra balans, där de anställda blir trygga på riktigt genom kompetensutveckling.

-          PTK och Svenskt Näringsliv har visat att den svenska modellen fungerar. Om regeringen trots detta skulle gå vidare med utredningens förslag inskränks den svenska modellen där parterna själva utvecklar de villkor som ska gälla, säger Per Klingbjer.

Om förändringar i det lagstadgade anställningsskyddet genomförs av regeringen måste den göra det med överenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som grund, inte utredningens förslag.

-          Det finns många bra och viktiga delar som är framåtsyftande i överenskommelsen, och som kan ge ett lyft åt svensk arbetsmarknad. Det handlar bland annat om omställning genom kompetensutveckling som skulle skapa en större trygghet på arbetsmarknaden.

Om regeringen däremot väljer att gå vidare med utredningens förslag är det i stället en stor risk att det blir en första spik i kistan för den svenska modellen. 

-          Den svenska modellen har tjänat Sveriges ekonomi, företag och arbetskraften väl under lång tid. Därför skulle det vara beklagligt och olyckligt om regeringen väljer att köra över parterna i detta skede.

Naturvetarna har i förhandlingarna om anställningsskydd, omställning och a-kassa på arbetsmarknaden representerats av PTK. Därmed har också Naturvetarna en överenskommelse med Svenskt Näringsliv, inom ramen för PTK.

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum