Universeum

Utrotningshotad apa född på Universeum

Dela

För en vecka sedan föddes en Goeldisapa på Universeum i Göteborg. Att djur förökar sig är ett kvitto på att de trivs, vilket gör detta till en glädjande nyhet både för föräldraparet och Universeum. Dessutom är födseln viktig. Arten är utrotningshotad och alla ungar som föds blir en del av den stödpopulation som hålls i europeiska djurparker.

Natten mellan den 4 och 5 december föddes en Goeldisapa på science centret Universeum. Födseln gick bra och både unge och föräldrar är pigga och friska.

– Båda föräldrarna är förstagångsföräldrar, så det här är en ovan situation för dem. Speciellt för honan är det en traumatisk händelse. Det är över alla förväntningar hur bra det hittills gått, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Fortplantning är ett naturligt beteende för alla djur, men att para sig och ta hand om ungar kräver rätt förutsättningar.

–Att Goeldisaporna fått en unge signalerar att de får rätt skötsel och lever i rätt miljö. Det trivs helt enkelt, vilket är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb och har en god djurvälfärd, förklarar Daniel Roth.

Bevarandeprojekt ska rädda Goeldisapan från utrotning

Att Goeldisaporna förökar sig är inte bara glädjande för de nyblivna föräldrarna, utan också för bevarandet av arten. Goeldisapan listas som sårbar på IUCN:s globala rödlista, vilket betyder att arten bedöms löpa hög risk att dö ut i vilt tillstånd. Hoten beror framför allt på skogsavverkning. Marken används istället till boskap eller bebyggelse, vilket tvingar Goeldisaporna att lämna sina naturliga biotoper och in i andra delar av regnskogen. Här uppstår konkurrens med andra arter av apor i kampen om att hitta föda och plats att bo på.

– Goeldisaporna på Universeum ingår i ett av EAZA:s bevarandeprojekt. Universeum och andra djurparker försöker öka antalet individer genom avel. På så vis kan vi hålla en stödpopulation i djurparkerna, vilket skulle rädda arten om den helt skulle försvinna eller om den vilda populationen behöver ökas på för att undvika total utrotning, säger Daniel Roth.

EAZA står för European Association of Zoos and Aquarias. Avelsarbetet koordineras av organisationen genom artens stambokhållare. Att aveln planeras är en förutsättning för att djurparkerna ska kunna upprätthålla en god genetik för flera generationer Goeldisapor. Genetisk variation är grunden för naturlig selektion och god anpassningsförmåga.

Goeldisaporna på Universeum

Goeldisaporna på Universeum kom till science centret under våren 2017. I april anlände hanen Arinos, född 2013 på Zoo Parc de Beauval i Frankrike. En månad senare bildade han par med honan Abuna. Hon är född på Museum de Besancon i Frankrike 2013. Universeum är den enda djurparken med en avelsgrupp på Goeldisapor i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum