Röda korset

Utsattheten ökar på krisdrabbat Sri Lanka

Dela

Den ekonomiska krisen på Sri Lanka har utvecklats till en humanitär nödsituation. Miljontals människor står inför akut brist på mat, bränsle, gas till matlagning och medicin. Nu ökar Röda Korset sina hjälpinsatser över hela landet.

Fiskare på sydöstra Sri Lanka väntar på sin dagliga fångst. I spåren av den ekonomiska krisen råder brist på bränsle till båtar, bilar och andra motorfordon. Matosäkerheten ökar och värst drabbas de allra fattigaste.
Fiskare på sydöstra Sri Lanka väntar på sin dagliga fångst. I spåren av den ekonomiska krisen råder brist på bränsle till båtar, bilar och andra motorfordon. Matosäkerheten ökar och värst drabbas de allra fattigaste.

−Det finns all anledning att känna oro. Hjälpbehoven växer och vi måste arbeta snabbt. Redan före de senaste veckornas oroligheter levde 2,2 miljoner människor under fattigdomsgränsen. För dem handlar nu tillvaron om att hushålla med allt för att klara sig, säger Olle Castell, chef för Svenska Röda Korsets enhet för Asien och Stillahavsområdet.

Flera sektorer är allvarligt påverkade: turistnäringen, utländska penningöverföringar från diaspora och arbetare, transportsektorn, jordbruket och internationell handel. I ett försök att spara utländska valutareserver begränsade regeringen importen av varor, vilket resulterade i massiva prishöjningar för exempelvis mat, gas till matlagning, bränsle och gödsel.

Samtidigt har en kraftig nedgång i jordbruksproduktionen lett till snabba prisökningar för baslivsmedel som ris och grönsaker. Något som direkt påverkat hushållens ekonomi och lett till matosäkerhet för de allra mest utsatta. Enligt FNs livsmedelsprogram (WFP) har två av fem hushåll på Sri Lanka svårt att få tag på tillräckligt med mat. Många har tvingats skära ner på sitt födointag, både vad gäller mängden mat och kvalitén på mat. På sikt kan det medföra en ökad risk för sjukdom och ohälsa.

−Detta är en situation som sannolikt kommer att förvärras under de kommande veckorna och månaderna. I ett försök att hantera krisen gör människor allt de kan för att spara pengar och hushålla. Man flyttar i jakt på arbete, tar barnen ur skolan och säjer sina värdesaker, hus och mark för att ha råd med mat, säger Olle Castell.

−Fyra stora sjukhus har också ställt in planerade operationer på grund av en allvarlig brist på de allra viktigaste anestesiläkemedlen och medicinsk utrustning. Sjukhusen har även problem med strömförsörjningen. När sjukvården behövs som bäst är alltså tillgången som lägst vilket drabbar både akut och kroniskt sjuka.

Många invånare på Sri Lanka är chockade och rädda efter att månader av fredliga protester övergick i våldsamheter där människor dödades, hundratals skadades, egendom förstördes och demonstranter stormade presidentens officiella residens.

Team från Sri Lankas Röda Kors ryckte ut med första hjälpen och ambulanser. I dagsläget har man bistått omkring10 000 människor i behov av hjälp. Även kontantstöd ges till dem som inte har tillräckligt att äta. 6 000 volontärer jobbar intensivt för att nå ut med hjälp över hela landet.

Internationella rödakors och rödahalvmånefederationen (IFRC) vädjar i en internationell appell om drygt 300 miljoner kronor i akut stöd så att Sri Lankas Röda Kors ska kunna bistå en halv miljon människor med försörjning, grundläggande behov, säkert dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien.

−Redan före oroligheterna hade vi en situation där allt fler hade svårt att få tag på livsnödvändigheter som gas för att laga mat och näringsriktig kost. Vi prioriterar de allra fattigaste och utsatta, såsom bönder på landsbygden och låginkomsttagare, säger Olle Castell.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fiskare på sydöstra Sri Lanka väntar på sin dagliga fångst. I spåren av den ekonomiska krisen råder brist på bränsle till båtar, bilar och andra motorfordon. Matosäkerheten ökar och värst drabbas de allra fattigaste.
Fiskare på sydöstra Sri Lanka väntar på sin dagliga fångst. I spåren av den ekonomiska krisen råder brist på bränsle till båtar, bilar och andra motorfordon. Matosäkerheten ökar och värst drabbas de allra fattigaste.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum