TU - Medier i Sverige

Utställning om det fria ordet öppnar på Pressfrihetens dag

Dela

Tisdagen den 3 maj öppnar utställningen ”Ordets akt – tryckfrihet 250” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Utställningen är skapad av curatorn Aura Seikkula och scenografen Peter Holm. Det är en konceptuell blandning av löpsedlar, artiklar och videoinslag som syns både i och utanför Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen lyfter bland annat fram mediernas granskade roll i ett demokratiskt samhälle.

Utställningen kompletteras av en utställningskatalog, en seminarieserie och en tidning. I tidningen återpublicerar fler än 50 nyhetsmedier artiklar och granskningar som avslöjat fusk, maktmissbruk och korruption inom näringsliv och politik. Och som försvarat det fria ordet.

Det var 1993 som FN:s generalförsamling beslutade att den 3 maj skulle vara Pressfrihetens dag. Dagen uppmärksammar pressfrihetens grundläggande principer.

Fakta om utställningen

Tid: 3 maj till 23 juni 2016.

Plats: Kulturhuset Stadsteatern (gatuplan), Stockholm.

Arrangörer: Kulturhuset Stadsteatern och TU – Medier i Sverige.

Seminarieserie: Under utställningsperioden anordnas en seminarieserie om tryck- och yttrandefrihet. Seminarierna och debatterna arrangeras av Publicistklubben, Myndigheten för säkerhet och beredskap, Svenska Unescorådet samt Reportrar utan gränser. Det första seminariet arrangeras den 3 maj av Reportrar utan gränser och tar upp årets pressfrihetsindex. Läs mer här.  

Visningar: Visningar arrangeras för skolklasser via Kulturhuset Stadsteatern.

Kontaktperson TU: Jeanette Gustafsdotter, vd TU, jeanette.gustafsdotter@tu.se , 070-624 45 56.

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

TU, Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, 104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: 08-692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Kontakter

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

 

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Litet antal personer står bakom näthatet mot journalister28.6.2018 08:50Pressmeddelande

Nästan varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna på sajterna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt nämns i sammanhang som också uttrycker hat, hot och kränkningar. Det visar en ny rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av branschorganisationen TU – Medier i Sverige. Rapporten visar också att det är en mycket liten grupp personer som sprider en stor mängd av näthatet mot journalister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum