Örnsköldsviks Kommun

Utställning ska ge schysst perspektiv på jämställdhet

Dela

Förra våren visades Elisabeth Ohlson Wallins utställning om medmänsklighet i Örnsköldsviks nya stadshus. Nu kommer en utställning som vill lyfta frågor om jämställdhet – vad är en schysst kille?

Från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei

Vad är en schysst kille – under våren får Örnsköldsviksborna möjlighet att fundera över jämställdhetens vinster och utmaningar när Örnskölsviks kommun visar utställningen ”Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?”

Utställningen som består av målningar, ljudverk, en skulptur och en bok är skapad av konstnären Linea Matei. Det var upplevelsen av att som kvinna leva i ett patriarkat där män gynnas till priset av att kvinnors och icke-binäras utrymme reduceras som fick Linea att starta det projekt som resulterat i en utställning. Förutom en omfattande research bland statistik och rapporter har Linea även intervjuat personer om bemötande och förväntningar kopplade till kön samt frågat män och icke-binära vad de förlorar på att vara man eller att uppfostras till man.

Utställningen ”Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?” visas i Stadshuset Kronan mellan den 27 februari och 26 april. Officiell invigning samt vernissage sker 27 februari, kl. 18:30 under medverkan av konstnären Linea Matei och kommundirektör Magnus Haglund. Samma förmiddag kommer deltagarna i årets Ungdomsforum att, tillsammans med konstnären, få arbeta med utställningen och dess frågeställningar i workshops.

– Örnsköldsvik ska vara en öppen och jämställd kommun. Med den här utställningen vill vi belysa att jämställdhetsfrågor berör alla. Vi hoppas att många ska passa på att besöka utställningen och att den ska stimulera till samtal och reflektion, säger Ann-Sofie Mattebo, utvecklingsstrateg och Anchela Signell, personalspecialist som båda ingår i den planeringsgrupp som sett till att ”Schyssta killar” snart intar stadshuset Kronan i Örnsköldsvik.

Nyckelord

Kontakter

Anchela Signell, personalspecialist, jämställdhetsansvarig, kommunledningsförvaltningen, 072-515 09 37

Ann-Sofie Mattebo, utvecklingsstrateg med inriktning folkhälsa och jämställdhet, kommunledningsförvaltningen, 073-275 10 86.

Bilder

Från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum