Norrköpings kommun

Utställningen på Norrköpings Stadsmuseum åter komplett

Dela

Den artikel i Norrköpings stadsmuseums utställning Medlöperi och Motstånd som polisanmäldes och i samband med det tillfälligt togs bort under förra veckan, har precis satts upp igen. Beslutet fattades av stadsmuseets tillförordnade chef, Maria Modig, som även är utställningens ansvarige utgivare.

Foto: Norrköpings Stadsmuseum
Foto: Norrköpings Stadsmuseum

– Det som har varit avgörande är att Norrköping är en stad som värnar yttrandefriheten och därför sätter vi nu upp artikeln igen, säger Maria Modig, tf museichef och kultur- och fritidsdirektör i Norrköpings kommun.

I utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu finns en vägg med ett trettiotal löpsedlar och artiklar. Personer som var med på en bild i en av artiklarna, reagerade över bilden och artikeln polisanmäldes. I samband med polisanmälan togs bilden tillfälligt bort för att man ville utreda de nya synpunkter som kommit fram tillsammans med kommunjurist, samt skapa utrymme att ta ställning till övriga aspekter kring frågan.

– Utöver yttrandefrihet och Stadsmuseets uppdrag har det funnits en rad andra faktorer som vi velat att ta hänsyn till innan artikeln sattes upp igen som den juridiska delen och säkerhet för alla, säger Maria Modig.

Bakgrund:
I utställningen Medlöperi och Motstånd finns en vägg med ett trettiotal löpsedlar och artiklar. Personer som var med på en bild i en av artiklarna, reagerade över bilden och artikeln polisanmäldes. I samband med det togs bilden tillfälligt bort för att man ville utreda de nya synpunkter som kommit fram tillsammans med kommunjurist, samt skapa utrymme att ta ställning till övriga aspekter kring frågan, som bland annat omfattar yttrandefrihet, respekt för individen samt säkerhet.

Stadsmuseet hade sökt kontakt för en dialog kring bilden innan utställningen öppnades, med vid det tillfället fick man ingen återkoppling. Idag, den 14 februari, fattades beslutet att sätta tillbaka bilden.

Utställningen i korthet:
Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu invigdes 26 januari i år.

Syftet med utställningen är att visa upp en tidigare okänd bild av Norrköpings historia som lyfts fram med olika levnadsöden, ageranden och händelser som i flera fall är glömda eller gömda, och att lära och diskutera vad som hände då och vad som händer idag. Med hjälp av de historiska kunskaperna i bagaget hoppas museet kunna värna demokrati och yttrandefrihet, samt att besökarna ska känna sig bättre rustade när de i sina liv förhåller sig till hat, nazism och rasism.

Utställningen är producerad av Norrköpings stadsmuseum tillsammans med forskaren och författaren Johan Perwe och bygger delvis på hans forskning. Det är gratis att besöka utställningen, som planeras hållas öppen fram till den 31 januari 2021.

Kontakt:
Maria Modig
Titel: kultur- och fritidsdirektör i Norrköpings kommun samt tf chef för Norrköpings Stadsmuseum
Telefon: 0730-20 10 99

_____________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings Stadsmuseum
Foto: Norrköpings Stadsmuseum
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings Stadsmuseum
Foto: Norrköpings Stadsmuseum
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i arbetssätt kring larm på särskilt boende anmäls enligt lex Sarah6.2.2020 13:15:00 CETPressmeddelande

I samband med att en person avled på ett särskilt boende i Norrköping uppmärksammades brister i hanteringen av larm. Det var under sommaren 2019 som personal inte mötte upp ett trygghetslarm på ett särskilt boende i Norrköping då det larmade under natten. Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på händelsen och har anmält till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum