World Animal Protection Sverige

Utterdagen 29 maj: Ökad efterfrågan på uttrar medför grovt djurplågeri

Dela
Det har blivit en dramatisk ökning av exotiska husdjur i sydöstra Asien. En ”utterhysteri” drivs på av influencers och så kallade uttercaféer i Japan.
Foto: Aaron Gekoski/World Animal Protection
Foto: Aaron Gekoski/World Animal Protection

En undersökning gjord av djurskyddsorganisationen World Animal Protection avslöjar den illegala jakten, handeln och allt fler försök att föda upp uttrar i Japan, Thailand och Indonesien för att tillgodose en ökande global efterfrågan på djuren. 

Undersökningen och filmer pekar på andra oroande fakta:

  • Utterungar tas ofta från sina föräldrar i det vilda. Föräldrarna som är intensivt beskyddande blir skjutna, dödas med el eller får sina bon utrökta, så att tjuvjägarna kan ta deras ungar.

  • Tre av fyra uttrar som hittats i sydöstra Asien är nära utrotning enligt IUCN (the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

  • Ett organiserat nätverk av uppfödare, jägare, samlare, handlare och exportörer letar efter ungar i det vilda och exporterar dem genom nätverket. Det finns bevis på pengatvätt genom avelsanläggningar i åtminstone ett fall.

  • I Japan, där det finns mer än ett dussin uttercaféer, är det tydligt att djurens välfärd hamnar helt i bakgrunden för att underhålla besökarna. Man hör uttrarna pipa och skrika när gästerna hanterar dem. En del uttrar hålls ensamma utan dagsljus, andra biter sig i tassarna och visar tydliga tecken på att vara traumatiserade.Några hålls på sämsta tänkbara sätt i små burar utan tillgång till vatten.

Med sina strömlinjeformade kroppar är uttrar födda till att simma. De håller sig i närheten av vatten och ses ofta flyta på rygg, kasta småstenar i luften, fånga dem och rulla runt dem på bröstet och halsen. Uttrar är sociala och lever i stora familjegrupper med upp till 20 djur. Det är väldigt långt från tillvaron som husdjur.   

Lina Dahl, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige säger: 

- Bara för att vilda djur är gulliga betyder det inte att du ska ta med dem hem. Olyckligtvis tycks många människor glömma detta på sociala media och influencers visar upp uttrar som roliga och coola husdjur. När uttrar hamnat i människors hem finns det ingen realistisk möjlighet att efterlikna tillvaron som dessa djur skulle ha i det vilda. Många djur hålls på ytor som är oändligt mycket mindre än deras naturliga habitat och de får inte rätt näring, trots att ägarna menar väl och försöker ge rätt kost.

Organisationen har också hittat bevis på att lagar inte tillämpas och att myndigheter till och med underlättar handeln. En rapport från Indonesien visar att en regeringstjänsteman efterfrågat operationer där uttrarnas körtlar som ger djuren dålig lukt, tas bort. Detta för att göra dem mer eftertraktade som husdjur.

World Animal Protection uppmanar människor att inte köpa, äga eller avla på vilda djur som husdjur.

- Ett liv i fångenskap är alltför långt från livet i naturen, säger Lina Dahl.

Här finns bilder och filmer från uttercaféer och handel med uttrar: https://www.dropbox.com/sh/a49jhndbu6gb5b5/AAAQGa5TiGXfqNkJRDvPa2Xia?dl=0

Nyckelord

Kontakter

Lina Dahl, vik kampanjansvarig 070-614 21 33
linadahl@worldanimalprotection.se

Bilder

Foto: Aaron Gekoski/World Animal Protection
Foto: Aaron Gekoski/World Animal Protection
Ladda ned bild

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye