Utvärdering av Sluta skjut visar att modellen kan vara användbar i fler svenska städer
Sluta skjut är ett pilotprojekt som syftar till att minska dödligt våld i kriminella miljöer. Sluta skjut bygger på den amerikanska strategin Group Violence Intervention (GVI), som Brå har inhämtat och initierat implementeringen av i Sverige. Malmö universitet har på Brås uppdrag utvärderat Sluta skjut, och den första delen av utvärderingen är nu klar.
Pilotprojektet genomfördes i samverkan mellan Malmö stad, Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö under två år och avslutades i januari 2020. Huvudresultaten av den första utvärderingen, en processutvärdering, är att den amerikanska strategin väl kunnat anpassas till svenska förhållanden samt att modellen kan vara användbar i fler svenska städer med liknande problematik som Malmö.
– Vår slutsats är att det går att implementera den amerikanska GVI-strategin i en svensk kontext. Men slutsatsen är också att de städer och kommuner som vill implementera strategin måste ta till sig av de lärdomar som kan dras från pilotprojektet, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.
En viktig anledning till att implementeringen lyckats är att de inblandade aktörerna hela tiden varit måna om att följa den amerikanska modellen nära, bland annat genom att implementera samtliga delar av strategin, inte bara vissa utvalda delar.
Sluta skjut och GVI bygger på så kallad fokuserad avskräckning. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör. Samhället skickar ett tydligt budskap till de våldsdrivande grupperna om att våldet måste få ett slut och att de som begår våldshandlingar kommer bli föremål för sanktioner. Men budskapet är också att samhället vill väl och att det finns hjälp och stöd för de som vill lämna kriminaliteten. Det finns vetenskapligt stöd för att fokuserad avskräckning fungerar för att reducera det grövsta våldet i samhället.
– Vår bedömning är att fokuserad avskräckning i form av GVI är möjlig att implementera och värt att pröva i städer med stora problem med grov våldsbrottslighet. För att veta om det är möjligt att implementera Sluta skjut som en nationell strategi för att hantera det grova våldet krävs dock att strategin prövas och utvärderas på fler platser, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.
Med anledning av att det nu finns belägg för att strategin går att överföra till svenska förhållanden kommer Brå att förbereda för att kunna stödja andra städer som vill implementera strategin
– Nu tar vi nästa steg och ser om och hur andra städer kan ta efter. För de kommuner som vill vara med är det avgörande med ett nära samarbete mellan kommun, polis och kriminalvård. Det kommer att ta mycket tid och resurser i anspråk, men det är också nödvändigt för att få stopp på skjutningarna och det dödliga våldet, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brå.
I början av 2021 presenteras en effektutvärdering av Sluta skjut.
Läs mer om GVI och ladda ner utvärderingen
För mer information:
Anna-Karin Ivert, anna-karin.ivert@mau.se , tfn: 040-665 76 47
Caroline Mellgren, caroline.mellgren@mau.se, tfn: 040-665 79 41
Karin Svanberg, karin.svanberg@bra.se, tfn: 08-527 58 494
Projektet finansieras delvis med medel som tilldelats av Fonden för inre säkerhet (ISF)
Dokument
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Minskat antal skjutningar i Malmö visar utvärdering av Sluta skjut17.2.2021 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet skjutningar i Malmö minskade under perioden som pilotprojektet Sluta skjut pågick. Malmö har också haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar under de senaste åren jämfört med andra städer i Sverige. Det är dock svårt att säkerställa statistiskt vilka faktorer som ligger bakom minskningen. Det visar en effektutvärdering som Malmö universitet publicerar idag, på uppdrag av Brå.
Digitalt presseminarium om effektutvärderingen av Sluta skjut i Malmö15.2.2021 15:24:38 CET | Pressinbjudan
Den 17 februari publiceras en effektutvärdering av pilotprojektet Sluta skjut, som pågick i Malmö 2018–2020. Utvärderingen presenteras på ett presseminarium samma dag. Under seminariet deltar även bland andra professor David Kennedy och justitieminister Morgan Johansson.
Anmälda brott 2020 – Preliminär statistik21.1.2021 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Idag publicerar Brottsförebyggande rådet den preliminära statistiken över anmälda brott 2020. Statistiken omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under det föregående året. De anmälda brotten inkluderar även händelser som efter utredning visade sig inte vara brott.
Hatbrottsmotiv bakom var femte brott1.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
En femtedel av alla som utsatts för brott enligt Nationella trygghetsundersökningen 2019 uppger att det fanns ett hatbrottsmotiv. Det är också vanligt att det finns fler än ett hatbrottsmotiv. Det visar en ny fördjupningsstudie om hatbrott som Brå publicerar idag.
Digital pressträff om utvärderingen av Sluta skjut i Malmö12.11.2020 08:00:00 CET | Pressinbjudan
Sluta skjut är en satsning för att minska dödligt våld i kriminella miljöer. Malmö stad, tillsammans med Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö, var pilotkommun för satsningen 2018–2020. En utvärdering av satsningen presenteras av Brå och Malmö universitet den 16 november.
Flera riskfaktorer för att begå eller utsättas för brott på kollektiva asylboenden9.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är stor lokal variation i anmälda brott på kollektiva asylboenden. Blandningen av nationaliteter, trångboddhet och psykisk ohälsa är några av riskfaktorerna för att begå eller utsättas för brott bland personer som bor på de kollektiva boendena. Mindre kollektiva asylboenden och bättre information till de asylsökande om svenska lagar, är exempel på åtgärder som kan minska brottsligheten och öka tryggheten på asylboendena. Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum