Vänsterpartiet Malmö

Utveckla arbetet med språk för äldre

Dela

För många med annat modersmål än svenska avtar förmågan att uttrycka sig på svenska när man blir äldre. Det inlärda språket träder tillbaka och modersmålet träder fram av sig själv. Vänsterpartiet motionerar därför om att Malmö stad ska utveckla arbetet för att möta behoven hos äldre med annat modersmål än svenska.

Anders Andersson (V) kommunalråd
Anders Andersson (V) kommunalråd

- När språkförmågan hos äldre som inte har svenska som modersmål försämras är det lätt att bli isolerad, även om man bor på ett äldreboende. Genom att ta tillvara personalens språkkompetens och matcha den med äldres behov av att kunna tala sitt modersmål så minskar isoleringen och livskvalitén ökar, säger Anders Andersson (V) kommunalråd och motionär.

Nästan en tredjedel av Malmös äldre är födda i ett annat land än Sverige. Andelen utrikesfödda äldre Malmöbor kommer att öka eftersom befolkningen 55–64 år har en större andel utrikesfödda än vad de idag över 65 år har. För många med annat modersmål än svenska avtar förmågan att uttrycka sig på svenska när man blir äldre. Det inlärda språket träder tillbaka och modersmålet träder fram av sig själv. Det medför svårigheter att uttrycka sig på svenska, vilket kan leda till social isolering och sämre livskvalité.

Malmö stads verksamheter har idag inte mycket att erbjuda äldre med annat modersmål än svenska. Samtidigt har Hälsa vård och omsorgsförvaltningen många anställda som har språkkompetens i de modersmål som äldre i Malmö har. Någon systematisk inventering av språkkompetenser och matchning mot språkbehoven görs dock inte idag.

En systematisk språkinventering, synliggörande av språkkompetenser och var de finns, samt matchning mot behoven skulle kunna vara ett första steg för att utveckla mötesplatser, hemtjänst och äldreboenden att bättre möta behoven hos äldre utan svenska som modersmål. 

- På sikt hoppas jag att vi kan bygga verksamhet som välkomnar äldre med andra modersmål, inte bara genom språkkompetens, utan också med språkets mat och kultur, avslutar Anders Andersson (V). 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Andersson (V) kommunalråd
Anders Andersson (V) kommunalråd
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum