Linköpings kommun

Utveckling av jämställdhetsarbetet i Linköpings kommun

Dela
På kommunstyrelsens sammanträde tas ett flertal beslut för att förbättra jämställdheten i Linköpings kommun.

Jämställdhet innebär att pojkar och flickor, kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Linköpings kommun har en lång historia av att arbeta med jämställdhetsfrågor på olika sätt. Vi skrev bland annat under den europeiska deklarationen om jämställdhet redan 2010, något kommundirektören nu får i uppdrag att följa upp och revidera handlingsplanen för.

Under 2017 och 2018 är Linköpings kommun med i SKL-projektet ”Modellkommun”. Syftet med projektet är att förbättra kommuners arbete med jämställdhet genom systematiska jämförelser. Målet med arbetet är att bidra till en högre kvalitet för medborgarna genom likvärdig service, bemötande och behandling oavsett kön. För att bli bättre på att få syn på hur det ser ut och vad som behöver förändras kommer utbildningen för nyanställda, chefer och politiker att lyfta jämställdhetsperspektiv i de olika verksamhetsområdena.

- Skolelever, brukare i omsorgen och företagare ska såklart få lika bra bemötande och behandling oavsett vilket kön de har. Vi har jobbat internt i kommunens organisation med jämställdhet, men vi behöver bättre kunskap om hur vi möter våra invånare, säger Birgitta Rydhagen (MP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Kommundirektören ges också i uppdrag att ta fram nyckeltal för hur jämställdheten i Linköping ser ut.

- Vi har redan i budgeten för 2018 könsuppdelade indikatorer, men vi måste bli bättre på att analysera informationen så att vi kan se vi behöver förändra eller förbättra något i kommunens arbete för att uppnå en bättre jämställdhet, säger Birgitta Rydhagen (MP)

Det ska finnas resurser för jämställdhetsarbete på varje förvaltning, enligt beslutet i kommunstyrelsen. I varje ärende ska jämställdhetsanalyser göras precis som det görs ekonomiska analyser.

- Det är allas uppdrag att ta hänsyn till jämställdhet, men det behövs också en särskild kompetens för att se ojämställdhet och kunna föreslå förändringar. Precis som vi har experter på fastigheter eller ekonomi i kommunen behöver vi experter på jämställdhet, säger Birgitta Rydhagen (MP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

För ytterligare information kontakta Birgitta Rydhagen (MP) telefon 072-582 81 47

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

Tel:0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0725-967863sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye