Vänsterpartiet Skåne

V: Det blir redan allt dyrare att leva - höj inte priset på sjukvård!

Dela

Under dagens möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden fattades beslut om patientavgifter inom Region Skåne. I ett läge där det redan blir allt dyrare att leva när priser på mat, el och bränsle stiger ska priset på sjukvård inte gå upp, tycker Vänsterpartiet.

- Vi tycker inte att man ska riskera personlig konkurs på grund utav sjukdom, säger Agneta Lenander, Vänsterpartiets representant i nämnden. Ekonomin är redan tung för många, att behöva vård ska inte vara att lägga sten på börda. Man väljer inte att bli sjuk och regionen borde inte straffa människor som använder den välfärd de redan är med och betalar.

Det är framförallt vid längre sjukhusvistelser som räkningen riskerar att springa iväg. Vid behov av inläggning på slutenvårdsavdelning ökar risken för en hög nota när man kommit hem och ofta redan är i en utsatt situation.

- Vi vill införa ett högkostnadsskydd som gör att man inte behöver betala mer än 1200 kronor per år. Förslaget från alliansen som vann gehör, att istället höja till 120 kr per dag riskerar att slå hårt mot de med störst vårdbehov och flera vårdtillfällen, säger Peter Ahlbom, även han representant i Hälso- och sjukvårdnämnden för Vänsterpartiet.

V ställde sig också bakom förslagen på att göra det gratis att genomgå cancerbehandling och att motta vård efter sexuellt våld. I det senare ville alliansen titta över detta inför fullmäktigesammanträdet.

Överlag vill Vänsterpartiet sänka patientavgifterna och avskaffa straffavgifterna för uteblivna besök.

Mötet avslog samtliga förslag och röstade istället för höjda priser och mot högkostnadsskydd.

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i regionfullmäktige, sjuksköterska, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Tel:072 - 4494870

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V om budgetbesvikelsen: ”De drar åt svångremmen för vården men höjer sina egna löner”20.12.2022 12:30:12 CET | Pressmeddelande

Förra veckan antogs en ny budget för Region Skåne. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna drev igenom sin budgetmotion som i oktober beskrevs som präglad av ”En långsiktigt god ekonomisk hushållning, ansvarstagande och nyktra beslut” (Sydsvenskan 26/10). Ett av de så kallat nyktra besluten har varit att hålla nere löner för de sjukvårdsanställda och spara in på regional administration, samtidigt som man höjt lönerna för politiker och politiska tjänstemän.

V förbättrar färdtjänsten – lösning i sikte för invånare i gränskommuner11.11.2022 12:13:16 CET | Pressmeddelande

På både regional och kommunal nivå har Vänsterpartiet drivit frågan om att förändra reglerna för färdtjänst. Det nuvarande systemet har gjort det svårt för färdtjänstresenärerna att korsa Skånes gränser, vilket ställer till det för de som bor nära en regiongräns. Nu skall en förändring med sikte på att göra det möjligt att resa till angränsande län med den vanliga färdtjänsten snabbutredas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum