Vänsterpartiet Skåne

V: Det räcker inte att uppfylla rutiner på ett papper: det handlar om den faktiska arbetsmiljön

Dela

Idag hade regionstyrelsen i egenskap av arbetsgivaransvariga ett möte med Arbetsmiljöverket om rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet i regionen. Skånes borgerliga styres sammanställningar visar resultatuppfyllnad på mellan 90-100 % - samtidigt görs rekordmånga anmälningar till Arbetsmiljöverket om stora brister på de skånska sjukhusen. Detta går inte ihop!

-  Det räcker inte att uppfylla rutiner på ett papper: det handlar om den faktiska arbetsmiljön Styret försämrar arbetsmiljön genom att gång på gång skära ned i den skånska vården. Det behövs mer resurser till den skånska vården, säger Patrik Milton, representant för Vänsterpartiet i Region Skåne. Kraven på att sjukhusen ska spara pengar ska bort. Det går inte att vänta med personalsatsningar, speciellt inte när den uppskjutna vården ger stora behov hos patienterna!

Media rapporterade i slutet av 2021 om rekordmånga arbetsmiljöanmälningar på Skånes Universitetssjukhus. Även Ystads och Helsingborgs lasarett har skickat in en stor mängd anmälningar. Det rör sig om överbeläggningar, hög arbetsbelastning, underbemanning, personalflykt och brist på resurser och lokaler.

Samtidigt fortsätter Alliansledningen med generella sparkrav för verksamheterna. Inför 2022 innebär det 457 miljoner i allmän nedskärning, 896 miljoner i nekad underskottstäckning och 199 miljoner i nekad medicinskteknisk utveckling. Totalt 1,5 miljarder.

- Det är väldigt tydligt att det man gör i nuläget inte fungerar. Regionstyret kan inte enbart säga att arbetsmiljöproblemen kommit med pandemin när det vi ser idag är resultatet av en politik som förts mycket länge. Besparingskrav år efter år, underfinansiering av verksamheten och indragna vårdplatser gjorde att arbetssituationen var svår redan innan pandemin. Det är dags att påbörja förändringen nu, avslutar Patrik Milton.

Nyckelord

Kontakter

Patrik MiltonLedamot i Regionfullmäktige, ersättare i Regionstyrelsen

Tel:0706-392106

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum