Vänsterpartiet Skåne

V: Förbättra vården för våra äldre, inför mobila team utifrån alla vårdcentraler!

Dela

Vänsterpartiet tar initiativ till en satsning där mobila sjukvårdsteam ska erbjudas av alla vårdcentraler i Skåne. Ett steg mot en närmare, mer jämlik och tillgänglig vård.

- Idag är det stora skillnader i vad som erbjuds av just din vårdcentral. Vi vet att äldre, sköra patienter kan slippa påfrestande turer till akutmottagningen som egentligen kan undvikas helt, säger Agneta Lenander, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mobila sjukvårdsteam kommer hem till patienten och kan då hjälpa till direkt på plats. Metoden är välbeprövad och fungerar mycket bra, inte minst för sköra, multisjuka patienter som kan ha svårt att ta sig till vården.

Idag får många äldre spendera lång tid på akutmottagningarna i väntan på att få komma till vårdavdelning där vårdplatserna är få. Flera skånska akutmottagningar har flaggat för det ohållbara i situationen när de tvingas placera sköra patienter i korridorerna på grund av platsbrist.

Idag har regionen ett samverkansavtal med samtliga 33 kommuner där mobila team är en del av arbetet. Utvecklingen går dock långsamt och det är stora skillnader mellan olika delar av Skåne.

- Vi tycker inte att det ska vara valbart för privata vårdgivare att inte erbjuda trygg och nära vård. Med ett tillägg i ackrediteringsvillkoret behöver samtliga vårdcentraler erbjuda patienterna möjligheten att få besök av mobilt team istället för att behöva åka in till sjukhuset och kanske läggas in, säger Peter Ahlbom, även han representant i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Initiativärendet lämnades in under dagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden. I förslaget till nämnden är det nya kravet är tänkt att börja gälla från januari 2023

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i regionfullmäktige, sjuksköterska, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Tel:072 - 4494870

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V förbättrar färdtjänsten – lösning i sikte för invånare i gränskommuner11.11.2022 12:13:16 CET | Pressmeddelande

På både regional och kommunal nivå har Vänsterpartiet drivit frågan om att förändra reglerna för färdtjänst. Det nuvarande systemet har gjort det svårt för färdtjänstresenärerna att korsa Skånes gränser, vilket ställer till det för de som bor nära en regiongräns. Nu skall en förändring med sikte på att göra det möjligt att resa till angränsande län med den vanliga färdtjänsten snabbutredas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum