Vänsterpartiet Stockholms stad

V-förslag: Slopa avgiften för skyddat boende

Dela

Vänsterpartiet Stockholms stad föreslår att staden ska slopa egenavgiften för skyddat boende. Egenavgiften är den avgift som den som vistas på ett skyddat boende får betala, och idag ligger kostnaden på 70 kr per dag. Vänsterpartiet menar att det är en onödig summa att kräva av den som är utsatt för våld och som måste söka skydd för att rädda sitt liv.

- Kommunen har råd att betala hela beloppet för den som måste vistas på skyddat boende, så egentligen är det obegripligt att den här avgiften finns. Brottsoffer ska inte behöva betala för att komma undan sin förövare, säger Alexandra Mattsson Åkerström (V), vice ordförande i socialnämnden.

Idag antar socialnämnden i Stockholms stad nya riktlinjer för handläggning av avgifter för vård och olika typer av boenden, och Vänsterpartiet menar att det vore ett lämpligt tillfälle att helt göra sig av med egenavgiften för skyddat boende, vilket man också kommer att lägga förslag om.

- Ekonomin ska aldrig vara ett hinder för någon att söka sig till ett skyddat boenden. Dessutom är kvinnor som är utsatta för våld är ofta även ekonomiskt utsatta, och då ska man inte behöva fundera på vad det kostar att söka skydd. Istället borde vi göra allt vi kan för att sänka trösklarna för att söka hjälp, säger Alexandra Mattson Åkerström.Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Stockholms stad
Vänsterpartiet Stockholms stadhttp://www.stockholmsstad.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är Stockholms stads tredje största parti med 13% och sitter i opposition. Vårt oppositionsborgarråd heter Clara Lindblom. Vi jobbar varje dag för att Stockholm ska bli en rättvis, jämställd och hållbar stad.

Följ Vänsterpartiet Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Stockholms stad

V: Dyr lösning och bristfällig insyn i hallbygge i Brännkyrka30.5.2022 10:54:30 CEST | Pressmeddelande

Idag behandlar Stockholms kommunfullmäktige ett ärende om byggnation och uthyrning av två nya idrottshallar i Brännkyrka. Hyresavtalet mellan staden och Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB, som ska bygga hallarna, sträcker sig över 20-års tid. Men eftersom avtalet är lagt under sekretess så kan hyresnivån och övriga villkor inte kritiseras av varken opposition eller allmänhet. Vänsterpartiet, tillsammans med S och Fi begär nu att ärendet skickas tillbaka i en återremiss.

V: Det blågröna styret har sålt ut Stockholm till högstbjudande28.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag på Svenska Bostäders styrelsemöte kommer försäljningen av Vällingby centrum att klubbas. Försäljningen är ett stort misstag menar Vänsterpartiet i Stockholm som gjort en sammanställning av de större försäljningar som drivits igenom av det blågröna styret i Stockholms stad hittills under mandatperioden. Summeringen landar på inte mindre än 25 förskolor, 10 skolor, 5 äldreboenden, 3 LSS-verksamheter och 19 hyreshus med över 1500 hyresrätter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum