Vänsterpartiet Stockholms stad

V: inrätta naturreservat i Majroskogen och Fagersjöskogen

Dela

Vänsterpartiet i Stockholms stad vill inrätta två nya naturreservat i Stockholms södra förorter efter valet i höst. Det är Majroskogen och Fagersjöskogen som båda ligger i Farsta stadsdelsområde.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet vill införa två nya naturreservat i Farsta.
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet vill införa två nya naturreservat i Farsta.

- Genom att göra de här områdena till naturreservat kan vi både skydda skogarna och få fler att hitta till dem. Jag ser fram emot att farstaborna ska få tillgång till inte bara ett utan två naturreservat i sin stadsdel. Närheten till grönområden har en direkt påverkan på hur ofta man kommer ut i naturen, säger Marre Mayr, vice ordförande för Farsta stadsdelsnämnd.

Grönområden i stadsmiljö får en allt viktigare roll för att mildra effekterna av värmeböljor och kraftiga regn. Forskning visar också tydligt att människor mår bättre om de har god tillgång till gröna miljöer. Samtidigt bor nästan 90 procent av Sveriges befolkning i tätorter. Detta gör grönområden till en ännu viktigare storstadsfråga menar Vänsterpartiet.

- Vi vill se fler grönområden för alla Stockholmare. Att fler hittat ut i naturen under pandemin är också en trend som vi bör bevara, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

I dagsläget finns det elva naturreservat och ett kulturreservat inom Stockholms stad. Staden planerar även ett nytt naturreservat i Kyrkhamnsområdet.

Utöver Majroskogen och Farstaskogen vill Vänsterpartiet i Stockholms stad att det ska planeras en ekodukt mellan Älvsjöskogen och Hagsätraskogen, utvidga naturreservatet i Årstaskogen till att omfatta hela skogen samt utveckla Rågsveds naturreservat och Snösätraområdet.

Fakta Majrosskogen

Majroskogen ligger mellan Svedmyra och Gubbängen och är omkring 56 hektar stor. Namnet ”Majro” kommer från ett gammalt torp vid namn Majro eller Mariero som hörde till Herrängens gård i Gubbängen. Majroskogen är hem för ett stort antal rödlistade arter och ovanliga växter, mycket tack vare den varierande topografin.


Fakta Fagersjöskogen

Fagersjöskogen ligger mellan Fagersjö och Farsta och är med sina 100 hektar ett av söderorts största skogsområden. Området pekades ut som särskilt skyddsvärd av Länsstyrelsen redan 2003 i en utredning om skydd av tätortsnära natur. I Fagersjöskogen finns ett bland annat ett utegym och den 3,2 kilometer långa belysta motionsslingan ”Fagersjöspåret”.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet vill införa två nya naturreservat i Farsta.
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet vill införa två nya naturreservat i Farsta.
Ladda ned bild
Marre Mayr,  vice ordförande för Farsta stadsdelsnämnd.
Marre Mayr, vice ordförande för Farsta stadsdelsnämnd.
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Stockholms stad
Vänsterpartiet Stockholms stadhttp://www.stockholmsstad.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är Stockholms stads tredje största parti med 15,4 %. Vi jobbar varje dag för att Stockholm ska bli en rättvis, jämställd och hållbar stad.

Följ Vänsterpartiet Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Stockholms stad

V-löfte: Satsa på nattis9.9.2022 10:44:10 CEST | Pressmeddelande

Alla föräldrar med yrken som gör att de måste arbeta på obekväm arbetstid, till exempel på nätter och helger, har rätt till barnomsorg på de tiderna. Idag finns dock bara en enhet för barnomsorg nattetid, så kallad nattis, i Stockholm och den fungerar inte så bra som den skulle kunna göra. Vänsterpartiet har därför som vallöfte att stadens barnomsorg på obekväm arbetstid ska byggas ut och förbättras både för barnen, föräldrarnas och personalens skull.

V: Inrätta en kvinnofridsfond för finansiering av skyddat boende6.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vänsterpartiet i Stockholms stad vill inrätta en kvinnofridsfond för att säkerställa finansieringen av skyddat boende för våldsutsatta. Idag larmar kvinnojoursrörelsen om att en del kvinnor och barn inte beviljas tillräckligt långa placeringar på skyddat boende. Eftersom stadsdelsnämnderna idag saknar ett eget ekonomiskt anslag för våldsutsatta föreslår Vänsterpartiet därför att Stockholm stad inrättar en kvinnofridsfond för att hjälpa stadsdelarna med finansieringen och därmed säkerställer att ekonomin aldrig blir ett hinder för placering på skyddat boende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum