Vänsterpartiet Malmö

V mot höjningen av entréavgifterna på museet

Dela
På kulturnämndens sammanträde idag yrkade Vänsterpartiet på att stoppa förslaget att chockhöja entréavgifterna på Malmö Museer.

Precis som förra gången Socialdemokraterna försökte höja avgifterna hoppades vi kunna stoppa detta riktigt dåliga förslag. Tyvärr lyckades vi inte. Miljöpartiet som förra gången var mot förslaget har nu för makten skull bytt sida och drev på för avgiftshöjningen.

- Kulturen i Malmö måste tillgängliggöras för fler Malmöbor inte tvärtom. Ytterst handlar det om vem kulturen ska vara till för: enbart en bemedlad medelklass och tursiter eller för de som faktiskt bor i Malmö. Där fattigdomen och skenande priserna på allt från mat, el, hyror och nu också på kulturen slår stenhårt, säger Daniel Sestrajcic ledamot för Vänsterpartiet i kulturnämnden.

Nämndens beslut innebär ytterligare ett steg bort från den kulturpolitik som etablerades när Vänsterpartiet satt i styret och ledde kulturpolitiken i Malmö som innebar ekonomiska satsningar, utökade öppettider, etablerande av El Sistema, låga eller borttagande av avgifter för att nämna några exempel.

- Alla barn har rätt att med sina egna familjer få besöka Malmö Muséer inte bara en gång utan många gånger, säger Maria Dexborg (V), vilka familjer har råd att lägga upp en femhundring för en dag på muséet? Ovanpå det resan dit, fika eller mat och kanske ett minne från museibutiken?

Vänsterpartiet vill inte bara stoppa avgiftshöjningen, som enligt prognos ger knappt två miljoner i intäkter, utan dessutom initiera arbetet att för Malmöborna avgiftsbefria eller införa ett årskort med obegränsade besök på museet för dagens låga entréavgift på 40 kronor.

Beslutet blev tyvärr att nämnden röstade för Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Liberalernas förslag om avgiftshöjningar. Vänsterpartiet kommer göra allt vi kan för att detta ska bli en kort parentes. Jag beklagar att Miljöpartiet kapitulerar för makten och är beredda att chockhöja entrén till Malmö Muséer. Rätt väg att gå är att arbeta hårdare för att fler Malmöbor ska få tillgång till vårt gemensamma kulturarv, avslutar Daniel Sestrajcic (V).

Nyckelord

Kontakter

Daniel Sestrajcic 076-851 91 10

Bilder

Ladda ned bild
Foto Emmalisa Pauly
Foto Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Inför en strategisk kompetensförsörjningsplan31.3.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Personalbristen i välfärdsyrkena är en nationell kris. I Malmö stad saknas exempelvis grundskollärare, undersköterskor, stödpedagoger, fritidspedagoger, arbetsterapeuter, personliga assistenter, fysioterapeuter, specialpedagoger, sjuksköterskor och socialsekreterare, vilket framgår av Sammanställning av Malmö stads nämnders kompetensgap, riskanalyser och planer 2021. Det behövs en strategisk kompetensförsörjningsplan för Malmö stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum