Vänsterpartiet Region Stockholm

V: Öppna 50 nya vårdplatser för äldre på Södersjukhuset

Dela

Efter valet vill Vänsterpartiet i Region Stockholm öppna 50 nya vårdplatser för äldre på Södersjukhuset. En ny geriatrisk klinik skulle avlasta akutmottagningen och göra att färre äldre blir fast på akuten i timtal, menar Vänsterpartiet.

I sommar har det varit ett mycket ansträngt läge på Stockholms akutmottagningar och väntetiderna har varit längst i landet. På Södersjukhuset har det hänt att patienter fått vänta flera dygn på att flyttas från akutmottagningen till en vårdplats. Södersjukhuset är det sjukhus i Stockholm där vårdplatsbristen är som störst och det är akutmottagningen dit flest äldre söker sig.

Många äldre blir kvar länge på akuten i onödan, då det är svårt att hitta en vårdplats för dem inom specialiserad äldrevård, så kallad geriatrik. En läkare på akutmottagningen har haft som sin arbetsuppgift att ringa runt i regionen för att hitta geriatriska vårdplatser åt de äldre som behöver, i stället för att lägga sin arbetstid på att ge vård.

– Det vore bättre både för de äldre och för vårdpersonalen om det fanns en geriatrisk klinik för de äldre som behöver sjukhusvård. Våra äldre ska inte behöva vänta i timmar på akuten och slussas runt i vården så som det ser ut idag, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Stockholm växer och andelen äldre ökar för varje år och det kommer att behövas fler vårdplatser för äldrevård framöver. I dag har Region Stockholm tolv geriatriska kliniker, men antalet platser har minskat med fem procent sedan 2016. Flera av regionens akutsjukhus har redan geriatriska kliniker, vilket gör att flödet från akuten till en vårdplats på de sjukhusen underlättas.

– Högerpartierna som styr regionen har svultit ut Södersjukhuset under de 16 år de suttit vid makten, och det är därför situationen ser ut som den gör nu. Vi vill satsa på sjukhuset och vända utvecklingen, säger Jonas Lindberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Region Stockholm
Vänsterpartiet Region StockholmVänsterpartiet Region Stockholm vill skapa en region för alla, inte bara för de rika. I Region Stockholm är Vänsterpartiet i opposition. Välfärden ska gå att lita på. Vården ska vara tillgänglig för alla och personalen ska ha bra arbetsvillkor. Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Barn och ungdomar ska få fria SL-kort och pensionärer ska få resa fritt i lågtrafik. Alla ska ha rätt till kultur. Vi har en vision om ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Följ Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum