Vänsterpartiet Skåne

V protesterar: Sponsra inte flygplatser med skåningarnas skattepengar!

Dela

På fredagens möte med Regionala Utvecklingsnämnden föreslås nämnden ge 5 miljoner till kommuner för att överta mindre flygplatser med ekonomiska problem. Ett upprörande förslag i dagens situation, tycker Vänsterpartiet.

- Det är helt uppåt väggarna både ur miljösynpunkt och ur ekonomisk synpunkt, ett oansvarigt sätt att behandla skattebetalarnas pengar mitt under rådande Coronasituation! menar Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne. Nämndens pengar borde gå till att hindra långsiktiga effekter av stigande arbetslöshet och ökande skillnader inom regionen. Det är också helt centralt att ta modiga och rationella beslut för att nå miljömålen. Istället vill man betala ut stora summor skattepengar för att rädda små flygplatser!

Förslaget bygger på att ge Ängelholms kommun 4,5 miljoner för att stötta driften av nyligen konkurshotade Ängelholm Helsingborg Airport från PEAB, och att ge Kristianstad kommun 450 tusen kr för att stötta Kristianstad Österlen Airport. Bägge flygplatserna har haft stora ekonomiska problem. Vänsterpartiet har istället för bidrag till flygplatser konsekvent drivit på för utökade investeringar på kollektivtrafiken såsom järnvägen, med bedömning att det är något som varit klokare miljömässigt och bättre investerade skattemedel i den tuffa situation som vi har med pandemin.

Samtidigt ska Region Skåne enligt tidigare beslut stötta klimatsmart resande och har höga ambitioner för minskade utsläpp, något som knappast går hand i hand med att upprätthålla mindre flygplatser på orter där både resandeunderlaget och de marknadsekonomiska kalkylerna dessutom är svaga.

- Det ger väldigt dubbla budskap. Att stötta småskaligt flygande som det rör sig om på dessa flygplatser går knappast att försvara ur en miljösynpunkt, menar Vilmer Andersen, Vänsterpartiets representant i Regionala Utvecklingsnämnden. Vi måste satsa på utbyggda spår för effektivt resande med tåg inom landet. Vi har många åtgärder att vidta från regionen för att stötta upp genom den pandemi vi fortfarande befinner oss i. Att rädda flygplatser är inte en av dem, avslutar han.

Se tidigare uttalande från Vänsterpartiet kring Ängelholms Helsingborg Airport här.

Nyckelord

Kontakter

Vilmer AndersenLedamot i Regionfullmäktige (V), representant i Regionala Utvecklingsnämnden

070 - 585 22 24

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill se regionala åtgärder för att hantera varsel inom tåg- och busstrafiken16.6.2020 13:24:54 CESTPressmeddelande

Den senaste veckan har det rapporterats om trafikbolag som väljer att varsla sin personal mitt under pågående covid-19kris. För tillfället rör det sig om 300 respektive cirka 250 anställda på de två aktuella bolagen som anställer personal inom tåg- och busstrafik. Vänsterpartiet vill nu att Region Skåne tar sitt ansvar och försöker förhindra varsel inom välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum