Vänsterpartiet Malmö

V säger nej till kulturhuvudstad

Dela

På kommunstyrelsens möte beslutades att Malmös arbete för att bli kulturhuvudstad 2029 ska fortsätta. Vänsterpartiet motsatte sig beslutet med anledning av att vi helt saknar en kulturpolitisk vision i arbetet.

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson

- När vi läser slutrapporten så noterar vi till vår förskräckelse bristen på kulturpolitisk vision. Det är ytterst få sidor i rapporten som handlar om hur Malmös kulturliv ska bibehållas och växa. Det talas om besöksnäring, näringsliv, stadsutveckling och inte minst om hur mycket pengar Malmö skulle tjäna på titeln som europeisk kulturhuvudstad. Vi har sett hur det fria kulturlivet trängdes undan i till exempel Umeå när de var kulturhuvudstad. Vi kan i denna rapport inte se något som skulle tyda på motsatsen, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.  

Vänsterpartiet anser att de miljoner en fortsatt ansökan kommer att kosta istället borde gå direkt till Malmös kulturliv. Vi vill skapa förutsättningar för det fria kulturlivet att blomstra och att de offentliga kulturinstitutionerna får utvecklas för att nå fler. Kulturhuvudstadsprojektet i dess nu föreslagna form en motsättning till detta.

- Kultur används för att uppnå andra syften än kultur i sig, rapporten visar på ekonomiska värden, men inte kulturella. Med den inriktning på ansökan kan vi inte ställa oss bakom att gå vidare med processen. Det är symptomatiskt att detta ärende dessutom behandlas veckan efter att styret försökt chockhöja entréavgifterna på stadens museum, något som skulle slå hårt mot den tillgängliga kultur som finns, inte minst för barnfamiljer, säger Anders Skans (V), gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen.  

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson
Ladda ned bild
Anders Skans
Anders Skans
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum