Vänsterpartiet

V: Socialdemokraterna fortsätter sin resa högerut

Dela

Den socialdemokratiska regeringens första budget tillsammans med C och L är ett svek mot landets barn och unga. Jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet var med och förhandlade fram under den förra mandatperioden är borta.

Vårändringsbudgeten som presenterades idag är den första som partierna bakom Januariöverenskommelsen presenterar tillsammans. De planerar för skattesänkningar för de rikaste, genomför kraftiga nedskärningar på Arbetsförmedlingen, besparingar på äldreomsorgen, på biståndet och inför ett gåvoavdrag för välgörenhet.

- Istället för att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften så inför de avdragsrätt för gåvor. Det märks i den här budgeten att Socialdemokraterna fortsätter sin resa högerut, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterpartiet.

Även flera jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet förhandlade fram under den förra mandatperioden, som till exempel gratis simskola för barn i förskoleklass och gratis kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet, finns inte med i dagens budget.

- Jämlikhetsreformerna ökade möjligheterna till en mer meningsfull fritid för alla barn och unga. De spelade stor roll i många människors liv. Men den socialdemokratiska regeringen, tillsammans med C och L, väljer att inte återinföra dem efter att de försvann i M och KD:s höstbudget. Det är uppenbart att 73-punktsgänget väljer att svika landets barn och unga, säger Ulla Andersson.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst, 070-6200064 (obs ej sms)

Kontakter

Marie Antman
Kommunikationschef Vänsterpartiet
070-297 85 10
marie.antman@riksdagen.se

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet säger nej till höjd pensionsålder29.5.2019 11:39:42 CESTPressmeddelande

Igår lade regeringen fram sitt förslag om höjd pensionsålder. Vänsterpartiet är kritiskt till höjningen då många inte klarar att arbeta ens till dagens pensionsålder. Det är helt orealistiskt att bara fokusera på åldern när det inte kombineras med kraftfulla satsningar på ett mer hållbart arbetsliv. - Den som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Så ser det inte ut med dagens pensionssystem. Av Kommunals medlemmar har 7 av 10 så låg inkomstpension att de får garantipension, trots att de har arbetat hela livet. Detta borde regeringen göra något åt, istället för att höja pensionsåldern, säger Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet. Den höjda pensionsåldern motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det stämmer dock inte. Korttidsutbildade personers livstid minskar och klyftorna i arbetslivet ökar. Och för dem som klarar av några år extra blir effekterna ändå små. Enligt Kommunals beräkningar ger varje enskilt år efter 66 år

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum