Vänsterpartiet

V vill satsa 6 miljarder på billigare kollektivtrafik

Dela

Vänsterpartiet kommer med en miljardsatsning på stärkt kollektivtrafik över hela landet i förslaget till höstbudget. - Satsningen ökar jämlikheten i samhället och är ett viktigt steg i klimatarbetet, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

I årets budget, som röstades igenom av M, KD och SD, togs flera reformer bort som tidigare införts efter förhandlingar med Vänsterpartiet, bland annat gratis sommarlovskort i kollektivtrafiken för barn och unga.

- Den socialdemokratiska regeringen valde inte att återinföra reformerna i vårbudgeten. Vi förväntar oss nu att de återinför de fria resorna för unga på sommaren, Löfven har lovat att arbeta för att våra jämlikhetsreformer ska återinföras, säger Jonas Sjöstedt.

Men till skillnad från regeringen vill Vänsterpartiet gå vidare och genomföra en miljardsatsning på kollektivtrafiken i den kommande höstbudgeten. Pengarna ska gå till de Regionala kollektivtrafikmyndigheterna, RKM, för att möjliggöra en billigare och bättre kollektivtrafik i regionerna med syftet att fler människor ska kunna åka kollektivt.

- Trafiken står för en stor del av vår klimatpåverkan. För att minska trafikens miljö- och klimatpåverkan räcker det inte att bilarnas utsläpp minskar. Det måste bli enklare och billigare för folk att åka kollektivt, säger Jonas Sjöstedt.

Det blir upp till regionerna att utforma hur pengarna ska användas. Men reformen möjliggör till exempel återinförande av gratis sommarlovskort och också fria resor för unga och äldre under hela året.

- För alla dem som oroar sig för sin ekonomi är busskort ofta en utgift för mycket. Barn, unga, ensamstående och pensionärer är grupper som är de stora vinnarna på billig och utbyggd kollektivtrafik, säger Jonas Sjöstedt.


Så mycket kostar reformen:

2020 2 miljarder
2021 2 miljarder
2022 2 miljarder


Kontakt:

Jessica Nordh, Jonas Sjöstedts pressekreterare

073-0762290

Kontakter

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum