Region Uppsala

Vaccination mot covid-19 i Uppsala län – nu kan 46-49-åringar boka tid

Dela
Nu öppnar Region Uppsala möjligheten att själv boka tid för vaccination mot covid-19 via webbplatsen 1177.se. Först ut är personer som är 46 år eller äldre.
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala

- Eftersom det är premiär för att kunna boka sin tid via nätet förväntar vi oss ett högt tryck. Den grupp som nu kopplas på, 46-49-åringar, är relativt liten och det finns lediga tider redan idag, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Enligt den tidigare planeringen skulle även 45-åringarna ingå i gruppen som nu får möjlighet att boka vaccination, men på grund av besked om minskade leveranser har Region Uppsala beslutat att minska åldersspannet. Förutom den nu aktuella gruppen har de som är äldre och ännu inte vaccinerats möjlighet att boka sig för vaccination.

- Även om man inte får tid omedelbart i starten finns det ingen anledning att stressa upp sig. Nya tider kommer att läggas ut kontinuerligt och vi kommer inte att släppa på nya grupper innan vi vet att vi har vaccin så att det räcker. Får man inte tid första dagen är det bara att försöka igen nästa dag, säger Margareta Öhrvall.

För att boka sig för vaccination mot covid-19 ska man i första hand gå in på webbplatsen 1177.se och logga in med e-legitimation. Den som inte har möjlighet att göra detta, till exempel på grund av tekniska eller språkliga hinder, kan ringa till Region Uppsalas bokningstelefon.

Fram till nu har Region Uppsala skickat brevkallelser med erbjudande om vaccination på en förbokad tid och plats. Men nu går Region Uppsala alltså över till det system som andra regioner använder, där invånarna själva bokar sin tid.

- Genom att kalla med bokade tider har vi nått en hög vaccinationstäckning bland de äldsta och andra riskgrupper. Men det finns fördelar med att låta invånarna boka själva. Det går snabbare att ställa om när leveranserna av vaccin plötsligt blir större eller mindre än förväntat. Vi tror också att det förenklar under sommartid, då man kan ha semesterplaner som krockar med en förbokad tid. Därför byter vi nu, säger Margareta Öhrvall.

Region Uppsala kommer under fas 4 att fortsätta att tillämpa en åldersordning, där man steg för steg erbjuder allt yngre invånare vaccination. Det är ännu inte bestämt hur långa stegen blir eller när nästa åldersgrupp får möjlighet att boka vaccination.

- Det beror på hur mycket vaccin vi får och hur många som väljer att boka in sig. Vi kommer att anpassa det efter rådande läge. Vår nuvarande bedömning är att det inte kommer att dröja länge innan vi öppnar upp för nästa grupp. Sannolikt blir det inom en vecka.

Nyckelord

Kontakter

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala, nås via presschef Jessica Elgenstierna, tel 070-611 39 51

Bilder

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 mars 202321.3.2023 11:46:39 CET | Pressmeddelande

Programarbete för en ny större vårdcentral i Stenhagen Stenhagens vårdcentral var fram till 2022 en filial till Flogsta vårdcentral, och har idag ett högt besökstryck sedan Flogsta vårdcentral år 2018 evakuerades på grund av problem med inomhusmiljön. Behovet av en större vårdcentral i Stenhagen förväntas dessutom växa ytterligare. Det är bakgrunden när fastighets- och servicenämnden nu går vidare med planer för en ny vårdcentral i Stenhagen (inom nuvarande lokaler finns det, enligt handlingarna, ingen möjlighet till en utökning). Vid sitt möte beslutade nämnden att förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att förvärva mark i Stenhagen och därefter antingen genomföra en hyresvärdsupphandling, eller bygga i egen regi om regionfullmäktige anslår pengar i regionplan och budget. Dessa pengar saknas idag. Om det blir alternativet hyresvärdsupphandling är planen att handla upp en leverantör som kan uppföra en vårdcentral som Region Uppsala därefter kan hyra under en län

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum