PR Direkt

Vaccinerade svenskar kan nu resa igen

Dela

I och med att vaccinationstakten globalt stadigt ökar har många länder återigen börjat acceptera turister från Sverige. Det enda som krävs för återigen kunna bege sig ut på resande fot är i många fall enbart ett vaccinpass, negativt PCR-test och ett visum.

Vi svenskar älskar att resa till varmare breddgrader, vilket kanske inte är så konstigt när solen lyser med sin frånvaro under ett halvår. I och med coronapandemin så kunde vi inte längre ge oss ut i världen för att upptäcka nya kulturer, se nya platser och lapa upp så mycket sol som vi bara kunde.  I den här artikeln kommer vi gå igenom allt som man behöver ha koll på innan man bokar den där efterlängtade flygbiljetten till sitt semesterparadis.  

 Vad krävs för att kunna resa igen?

Men resandet har precis som många saker i våra liv förändrats radikalt, och det finns numera en lång rad saker som man behöver behöver ha klart för sig innan man sätter sig på planet. Vaccinationspass och negativa PCR-test är numera mer eller mindre obligatoriskt för en lång rad resmål, samtidigt som kravet på visum består för vissa destinationer.

Tack vare att vaccinationen nu går snabbare framåt har många länder som livnär sig till stor del på turism börjat öppna sina gränser för utlänningar igen. Precis som innan pandemin slog till under våren 2020 så krävs det i många fall ett visum när man reser till lite mer exotiska destinationer. 

Förutom det så krävs det nästan alltid ett vaccinationspass eller vaccinationsbevis för att få tillträde till de flesta länder. Detta ska i många fall ofta kompletteras med ett negativt PCR-test. Även om det Covid-19 på många ställen gör många regeringar fortfarande allt för att se till att mer smitta inte kommer till deras länder. Genom att se till att människor som besöker landet temporärt är vaccinerade och inte smittade kan man samtidigt börja öppna upp på glänt för att ge turistnäringen en chans att återhämta sig.

Vad är ett visum?

En visering, eller visum är en tillåtelse från ett land att resa till och befinna sig innanför landets gränser under en specifik tid. Det finns många olika varianter av visum (som är latin och betyder “har sett pappren”) som är ämnade till olika ändamål.

Det viktigaste du som turist behöver hålla koll på är dock skillnaden på turistvisum och besöksvisum. Ett turistvisum ger dig rätten att befinna dig i landet under en viss tid, ofta mellan 3 och 6 månader. Under den här tiden har du inte rätt att arbeta eller bosätta dig i landet utan är enbart där som turist. Om du bryter mot några av dessa föreskrifter kan du bli utvisad eller tvingas betala dyra böter. 

Vissa länder använder sig av besöksvisum som liknar turistvisum, där den enda egentliga skillnaden är att du som besökare i landet bor hos släkt eller vänner och inte på ett hotell eller liknande.

Det går att ansöka om ett visum på flera olika sätt, men det absolut lättaste är att använda sig av ett E-visa. På så sätt får du en PDF som du sedan kan visa vid visumkontrollen istället för att hålla på och leta reda på papper i din väska efter en lång och strävsam flygtur. Du kan läsa mer om E-visa  på den här webbplatsen: https://e-visa.se/ . Där finns det även information om vad som gäller inför din nästa resa till ett land där visum behövs.

Hur fungerar ett vaccinationspass?  

Ett vaccinationspass, eller vaccinationsbevis som det också kallas, är ett intyg från den svenska staten om att du har fått två doser vaccin och därmed har ett skydd mot Covid-19. Detta kan sen användas till en lång rad olika ändamål. I vissa länder behöver du visa vaccinationspass för att få delta i evenemang eller vistas på restaurang.

Två veckor efter att du har fått din andra dos kan du ladda ner eller skriva ut ditt vaccinationspass. Det tar två veckor eftersom det är så lång tid vaccinet behöver för att börja verka effektivt i kroppen. När du sedan har ditt vaccinationspass används detta sedan i passkontrollen vid inresa för att säkerställa att du inte utgör något hot mot den inhemska befolkningen.

Vad är ett PCR-test och när behövs det?

Många länder kräver även ett negativt PCR-test som komplement till vaccinpasset.  Eftersom vaccinet enbart gör det svårare för dig att bli infekterad mot covid-19, samt skyddar mot svår sjukdom används ett negativt test för att visa upp att du vid tid för avresan inte bar på smitta. Ett PCR-test brukar ta lite längre tid att framställa resultat ifrån och många länder kräver dessutom att det togs i nära anslutning med avresan.

Det betyder att det är av yttersta vikt att du både läser på vad som gäller för det landet du ska resa till, men även ser till att du kan få en tid för PCR-test precis innan din avresa. Var också noga med att se till att du bokar ett PCR-test och inte ett antigen test, då detta är två helt olika saker och utbytbara termer.

Inget visum när du reser inom EU

En av EUs grundtankar och principer är fri rörlighet för alla medborgare av medlemsländerna. Det är detta som gör att du kan åka fritt över gränsen till alla medlemsländer i EU utan att behöva ansöka om ett visum för att ha rätt att göra det.

Skillnaden på ett visum och ett pass

Vi Svenskar har turen att ha ett av världens mest användbara pass. Det betyder att vårt pass ger oss möjligheten att resa in i en lång rad olika länder. Men ett pass är bara en identitetshandling som bevisar att du är du, och är inte ett godkännande från ett annat land att få vistas innanför deras gränser.  

Om landet du reser till i fråga kräver ett visum används passet som en identitetshandling, men även för att säkerställa att den som försöker använda sig av det utfärdade visumet faktiskt är den som dem uppger sig för att vara. Det är med andra ord viktigt att du har med dig både passet och ditt visum när du sätter dig på planet på väg till semestern.

Turistnäringen har drabbats hårt av pandemin

Turist och hotellverksamheter har drabbats enormt hårt av pandemin och inreseförbud världen över. Många mindre och fattigare nationer har traditionellt sett förlitat sig till en stor del på sin turistnäring för en stor del av sin inkomst. Dessa länder har välkomnat möjligheten till turism med öppna armar  

Viktigt att tänka på

Reglerna kring visum är inte fastställda hos något internationellt organ, utan alla länder bestämmer själva hur dem vill göra. Det är därför väldigt viktigt att du ser till att ha läst på om vad som krävs för att resa till landet som du är intresserad av. Det är ditt eget ansvar att du ser till att du har alla dina papper i ordning inför resan eftersom det sällan finns mycket som kan göras för att hjälpa dig på plats om något har gått fel.

Alla länders regler kring vaccinationspass, visum och PCR-test skiljer sig. Det är därför oerhört viktigt att du ser till att vara påläst kring alla dessa tre saker innan du bokar din flygbiljett inför nästa semester.

Kontakter

Om

PR Direkt
Flaggan 1338
11674 Stockholm

010-551 75 00https://prdirekt.se/

PR Direkt hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Vi ser till så att viktiga nyheter får rätt spridning.

 

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum