Riksförbundet M Sverige

Vad är bäst, privatleasing eller att köpa begagnat?

Dela

Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleasing, alltså att hyra bilen, vanligtvis under tre års tid. Om det är en bra affär eller inte beror på flera faktorer. Jämfört med att köpa en begagnad bil kan det förstås locka att hämta ut en helt ny bil men det finns en hel del att fundera på.

Tänk på kostnaderna; 2 995 kronor per månad kan låta rimligt men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år. En begagnad bil kan många gånger vara en bättre affär. För den som kör mindre än 1 000 mil varje år kanske det lönar sig bättre att bli medlem i en bilpool. En ny bil tappar rejält i värde den första tiden, privatleasing är inget undantag även om kostnaden göms i månadshyran.

Ett annat problem är att många villkor är otydliga. Det är viktigt att vara helt säker på vad man skriver på. Vad händer exempelvis om ränteläget förändras? Om familjesituationen förändras så att du behöver en mindre eller en större bil, eller ifall du byter jobb och behöver köra en längre sträcka?

– Låt inte säljaren i bilhallen stressa på, ta med avtalet hem och läs igenom det i lugn och ro, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Privatleasing, för- och nackdelar:

  • Lätt att få en överblick över kostnaderna
  • Tillgång till ny bil utan kontantinsats
  • Behövs tillstånd från leasinggivaren för resa utomlands
  • Att bryta avtalet i förtid är mycket dyrt
  • Svårt att bedöma vad som är normalt slitage vid återlämnandet

Begagnad bil, för- och nackdelar:

  • Lägre kostnader jämfört med en ny bil
  • Garanti eller maskinskadeförsäkring kan ge skydd mot oförutsedda kostnader
  • En äldre bil är inte lika driftsäker som en ny
  • Kräver kontantinsats eller högre belopp vid köp

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Riksförbundet M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Riksförbundet M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksförbundet M Sverige

Hållbar HVO – ett viktigt bränsle i omställningen29.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Sverige måste tydligare befästa positionerna som föregångsland i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Samtidigt måste alla ges en chans att ställa om efter sina egna förutsättningar. Med rätt styrmedel har många av de bilar som redan rullar på våra vägar en naturlig plats i den förflyttningen. Hydrerade vegetabiliska oljor, HVO, är ett bränsle som kan komma att spela en viktig roll framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum