Motormännen

Vad är bäst, privatleasing eller att köpa begagnat?

Dela

Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleasing, alltså att hyra bilen, vanligtvis under tre års tid. Om det är en bra affär eller inte beror på flera faktorer. Jämfört med att köpa en begagnad bil kan det förstås locka att hämta ut en helt ny bil men det finns en hel del att fundera på.

Tänk på kostnaderna; 2 995 kronor per månad kan låta rimligt men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år. En begagnad bil kan många gånger vara en bättre affär. För den som kör mindre än 1 000 mil varje år kanske det lönar sig bättre att bli medlem i en bilpool. En ny bil tappar rejält i värde den första tiden, privatleasing är inget undantag även om kostnaden göms i månadshyran.

Ett annat problem är att många villkor är otydliga. Det är viktigt att vara helt säker på vad man skriver på. Vad händer exempelvis om ränteläget förändras? Om familjesituationen förändras så att du behöver en mindre eller en större bil, eller ifall du byter jobb och behöver köra en längre sträcka?

– Låt inte säljaren i bilhallen stressa på, ta med avtalet hem och läs igenom det i lugn och ro, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Privatleasing, för- och nackdelar:

  • Lätt att få en överblick över kostnaderna
  • Tillgång till ny bil utan kontantinsats
  • Behövs tillstånd från leasinggivaren för resa utomlands
  • Att bryta avtalet i förtid är mycket dyrt
  • Svårt att bedöma vad som är normalt slitage vid återlämnandet

Begagnad bil, för- och nackdelar:

  • Lägre kostnader jämfört med en ny bil
  • Garanti eller maskinskadeförsäkring kan ge skydd mot oförutsedda kostnader
  • En äldre bil är inte lika driftsäker som en ny
  • Kräver kontantinsats eller högre belopp vid köp

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Motormännen kräver: Stoppa EU-trailers på våra vägar nu!25.2.2019 13:31:53 CETPressmeddelande

Olyckor där EU-trailers är inblandade har uppmärksammats i hög grad under de senaste åren. – Det är orimligt att EU-trailers tillåts på svenska vägar, i synnerhet vintertid. När de körs olastade blir de väldigt instabila vilket ofta leder till sladd och att de kommer över på fel sida av vägen. Dessutom fastnar de ofta i uppförsbackar eller tvingas köra så sakta att de utgör en trafikfara, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum