Statens medieråd

Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik

Dela

Medie- och informationskunnighet (MIK) blir allt viktigare i dagens medielandskap. Därför har Statens medieråd tagit fram ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.

Materialet riktar sig till lärare i grundskolan och på gymnasiet samt till bibliotekarier och innehåller övningar om allt från näthat och sociala medier till anonymitet, konspirationsteorier och reklam på nätet – för att nämna några! Allt är gratis, inspirerande och lätt att använda.

­– Våra unga behöver få redskap för att själva förstå allt de möter i sin vardag på nätet. Därför hoppas vi att MIK för mig ska bli ett uppskattat verktyg för pedagoger och bibliotekarier i deras viktiga arbete med att lära ut medie- och informationskunnighet, säger Helena Dal, verksamhetschef Information och vägledning på Statens medieråd.

MIK för mig är ett levande utbildningsverktyg som hela tiden fylls på, utvecklas, omformas och revideras för att ständigt vara relevant. Där finns övningar, diskussionsfrågor och filmer som alla kan användas för att väcka ungas nyfikenhet. Delar av materialet är även översatt till engelska och arabiska.

Välkommen till MIK för mig! Ett digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK) som vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Syftet med materialet är att utbilda elever och vuxna som finns och agerar i ungas närhet. Gå in på webben och utforska: www.statensmedierad.se/mikformig
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Kontakt: Anna Tornberg
anna.tornberg@statensmedierad.se
076-505 14 68

Bilder

Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik. Bild: Shutterstock/Intellecta
Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik. Bild: Shutterstock/Intellecta
Ladda ned bild
Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik. Bild: Shutterstock/Intellecta
Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik. Bild: Shutterstock/Intellecta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år. 

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

Smarta mobiler behåller sin statusroll1.12.2017 11:03Pressmeddelande

Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum