Trafikverket

Vad betyder plogbilarnas signalskyltar?

Dela

Nu har samtliga plogbilar längs de större vägarna i Dalarna fått skyltar med lysande kryss och pilar. De dirigerar trafiken på ett säkert sätt. Kryss betyder ”Kör inte om”, pil betyder ”det går bra att köra om”.

Tandemplogning med ljussignal Kryss_alt1 Foto Mersiha Sumic
Tandemplogning med ljussignal Kryss_alt1 Foto Mersiha Sumic

Motorvägar och 2+1-vägar är ofta högtrafikerade och kräver ett snabbt och effektivt sätt att ploga de dubbla körfälten. Trafikverket ställer krav på entreprenörerna att på dessa vägar ploga båda körfälten i samma riktning vid samma tillfälle, så kallad tandemplogning. Två plogbilar kör då i varsitt körfält efter varandra.

Att köra om en plogbil är riskfullt. Varje vinter försöker stressade trafikanter tränga sig emellan plogbilarna vid tandemkörning, vilket resulterat i flera olyckstillbud. Lyckas man köra om den första plogbilen kan man på grund av snö, modd, snörök och mörker missa plogbilen framför och köra in i den bakifrån.


Skyltar signalerar när du kan köra om
Sedan förra veckan har samtliga tandemplogbilar som arbetar längs de större vägarna i länet, på E16, väg 70 och väg 50 signalskyltar som dirigerar trafiken på ett säkert sätt. Signalskyltarna är monterade bak på fordonen. Med lysande kryss och pilar kommunicerar de med bakomliggande trafikanter. Lysande kryss betyder att det inte är möjligt att köra om. Lysande pilar betyder att det är går bra att köra om.

- Plogbilarna pausar med jämna mellanrum för att släppa förbi trafik. Då ökar de avståndet mellan sig, stannar och växlar signalskyltarna från kryss till pil som då visar att det är okej att köra om mellan de stillastående plogbilarna, säger Per-Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket.

Viktigt att hålla tillräckligt avstånd från plogbilen vid omkörning och att ta det försiktigt när man kör över från plogad till oplogad körbana.

- Det förekommer olyckor där man kört emot plogbilsbladet, särskilt vid dålig sikt till exempel på grund av snörök, säger Per-Olof Sjölander. 

Media välkomnas att följa med en plogbil Kontakta oss om det finns intresse för att följa med en plogbil. Vi försöker se till att det blir möjligt.

Kontakter

Per-Olof Sjölander, projektledare, Trafikverket, 010-123 92 23
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Tandemplogning med ljussignal Kryss_alt1 Foto Mersiha Sumic
Tandemplogning med ljussignal Kryss_alt1 Foto Mersiha Sumic
Ladda ned bild
Tandemplogning med ljussignal Kryss Foto Mersiha Sumic
Tandemplogning med ljussignal Kryss Foto Mersiha Sumic
Ladda ned bild
Tandemplogning med ljussignal Omkörning Foto Mersiha Sumic
Tandemplogning med ljussignal Omkörning Foto Mersiha Sumic
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum