Umeå kommun

Vad gäller på en cykelöverfart?

Dela

Cykelöverfarter gör det lättare för cyklister att ta sig fram och underlättar för mer hållbart resande. Svenska cykelstäder har tillsammans med bland annat Umeå kommun tagit fram filmen ”Bilar stannar, cyklar cyklar” som visar vad som gäller på en cykelöverfart.

Umeå kommun arbetar för en attraktiv och hållbar stad. Ett av kommunens miljömål är att 65 procent av alla resor inom tätorten ske med något av de hållbara färdsätten år 2025. Fler resor med hållbara färdsätt är viktiga och där spelar cykeln en central roll. I dagsläget finns 21 cykelöverfarter i Umeå tätort och fler kommer att byggas framöver.

För att uppmärksamma trafikanterna om reglerna på en cykelöverfart har Svenska cykelstäder tillsammans med kommunerna Umeå, Lund, Helsingborg och Linköping tagit fram en film. Filmen kommer att visas i sociala medier under maj och juni.

Bilar stannar, cyklar cyklar

Kortfattat kan det sägas att motorfordon har väjningsplikt mot cyklande vid en cykelöverfart. Det är viktigt att visa hänsyn till varandra i trafiken, ett bra samspel bygger på ögonkontakt, att vi följer trafikreglerna och anpassar hastigheten. Då blir det både säkrare och trevligare.

Mer information

John Bylund
trafikplanerare
Umeå kommun
090-16 53 76
070-556 53 76
john.bylund@umea.se

Ida Lundström
Trafikplanerare
Umeå kommun
090-16 53 54
070-611 00 88
ida.m.lundstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På en cykelöverfart ska motorfordon väja för cyklister. Foto: Svenska cykelstäder.
På en cykelöverfart ska motorfordon väja för cyklister. Foto: Svenska cykelstäder.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum