Vänsterpartiet Malmö

Vad vill Malmös styre med Rörelsernas museum?

Dela

Förra veckan fick vi veta att den stora satsningen på att Malmö ska få ett statligt demokrati- och migrationsmuseum går i stöpet. När regeringen nu lägger fram sin budget saknas pengar helt till Rörelsernas museum och personalen har informerats om att verksamheten avvecklas. Vänsterpartiet Malmö är starkt kritiska.

- Frågan är ju vad styret i Malmö egentligen vill? Ska de kasta bort fem års arbete, nätverksbyggande och kunskapsinhämtning, frågar Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd som ställer en enkel fråga till kulturkommunalrådet Frida Trollmyr (S) på torsdagens kommunfullmäktigemöte. 

I fem års tid har en fantastisk verksamhet utvecklats och byggts upp av engagerade
medarbetare och civilsamhället i Malmö. I Sydsvenskans artikel (se bifogad länk) uttalar sig ansvarigt kulturkommunalråd, Frida Trollmyr (S) och säger:

“Det är jättetråkigt. Jag har inte fått någon motivering, men vi har känt att det fanns ett större engagemang från regeringen i frågan under förra mandatperioden, men politik handlar om att prioritera och nu har de gjort det. Så det får vi respektera.”

Kulturdirektören Pernilla Conde Hellman säger i samma artikel att Malmö Stad inte kan driva vidare museet i egen regi, eftersom det är en resursfråga.

- Vi i Vänsterpartiet anser att regeringen gör ett stort misstag som avvecklar en
långtgående och framgångsrik verksamhet när resultat börjar visa sig, efter fem års
arbete. Men framförallt blir vi smått chockade över kulturkommunalrådets avfärdande av allt som uppnåtts de senaste fem åren och allt arbete som lagts ner. Inte minst ser vi med oro på hur styret kommer att möta de besvikna rörelser som har haft ett hopp om en plats och ett erkännande i staden. Som kulturdirektören påpekar handlar det om en resursfråga, säger Emma-Lina Johansson.

Emma-Lina Johansson kommer därför ställa frågan på torsdagens kommunfullmäktigemöte till kulturkommunalrådet om vad hon avser att göra för att möjliggöra en fortsättning för Rörelsernas museum i någon form.

- Vi i Vänsterpartiet anser att det går att prioritera denna verksamhet och driva de delar som bedöms viktigast för Malmö stad vidare i någon form. Det borde heller inte vara omöjligt för Malmös socialdemokrater och politiska ledning att ha ett fortsatt aktivt arbete gentemot regeringen, men vi har väldigt få indikationer på vad styret i Malmö egentligen vill, avslutar Emma-Lina Johansson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Låt Rörelsernas museum gå i frontlinjen för antirasismen!14.10.2020 17:20:53 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett ärende om antirasistiskt arbete i Malmö stad, där vi i Vänsterpartiet, som enda parti, ville se riktade satsningar mot långsiktiga, kunskapsbärande institutioner istället för okänt innehåll. Vi föreslog därför att satsningen om 3 miljoner kronor på antirasistisk kultur skulle öronmärkas för att göra Rörelsernas museum till en permanent Malmöanknuten verksamhet när det inte blir ett statligt museum.

Malmövänstern motionerar: Driv boenden i offentlig regi!4.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Kommunförbundet Skåne genomför idag ett stort antal ramupphandlingar av olika privata verksamheter. Det är vårdboenden, särskilda boenden för äldre, LSS-boenden, HVB-hem, missbruksvård med mera. Vi i Vänsterpartiet anser att denna samverkan mellan Skånes kommuner är bra, men tycker Kommunförbundet Skåne ska samordna utbyggnaden av behovet av boenden och behandlingsformer i de olika kommunerna, istället för att upphandla privata boenden. På detta sätt får vi verksamheterna i offentlig regi, fria från vinstintressen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum