Umeå kommun

Väderomslag kan ge svårigheter att ta sig fram

Dela
Väderomslag till plusgrader förutspås komma i slutet av veckan. Det kan innebära att det blir svårigheter att ta sig fram på gator, gång- och cykelvägar om snösmältningen blir hastig. Snöröjningen arbetar nu intensivt med efterarbetet efter den senaste tidens alla snöfall.

Arbetet med snöröjningen har gått på högvarv senaste veckorna på grund av att nya snöfall har kommit tätt efter varandra. De senaste två veckorna har stora mängder snö fallit, ofta i kombination med kraftig vind. Alla kommunens resurser för snöröjning har gått till att ploga vägar, gång- och cykelvägar. Det i sig innebär att efterarbeten som att bredda, isriva, siktröja och lasta bort snö bara kunnat genomföras i begränsad omfattning.

I slutet av veckan blir det troligen plusgrader som kommer att hålla i sig under en längre tid och det innebär att det är stor risk att våra lokalgator kommer att bli moddiga och blöta.

– Alla resurser arbetar nu med de efterarbeten som behövs för att väderomslaget till plusgrader ska få så små konsekvenser som möjligt. Detta är dock väldigt tidskrävande och vi kommer troligen inte att hinna med allt. För att kunna arbeta så effektivt som möjligt kommer vi tyvärr inte att kunna hjälpa till med specifika smala gator och siktproblem utan dessa tar vi områdesvis för bästa och snabbaste effekt, säger Per Hilmersson, gatudriftchef, Umeå kommun. Succesivt kommer vi att ha åtgärdat hela staden.

Du kan bidra till ökad trafiksäkerhet och framkomlighet

Tillsammans kan vi öka trafiksäkerhet och framkomlighet. Du kan bidra genom att planera för längre restid, ta det lugnt i trafiken och välja rätt skor efter väderlek. Fler tips får du på kommunens webbplats.

Om du vet var din närmaste gatubrunn finns och kan skotta fram den, så bidrar du till att minska den blöta modden för just din gata.

– Ta reda på var de prioriterade stråken går och hur du enklast tar dig fram till dem. Det kan också underlätta, till exempel när du tar dig till jobbet, råder Per Hilmersson.

Synpunkter och felanmälan

Varje vinter tar vi emot synpunkter på vinterväghållningen. De allra flesta synpunkter kan vi åtgärda inom några dagar. När belastningen är stor eller att det finns tekniska eller ekonomiska skäl kan åtgärderna ta längre tid.

– Vår egen personal och våra entreprenörer känner ansvar och är duktiga. De gör alla sitt allra bästa utifrån förutsättningarna. De arbetar dygnet runt, ibland under svåra väderförhållanden. Vi hoppas du har överseende med störningar som kan uppstå, säger Per Hilmersson.

Snödagbok ger information

Du kan få uppdaterad information via snödagboken på kommunens webbplats, www.umea.se/vinter. Där publicerar arbetsledaren för snöröjningsteamet kort information om åtgärder som pågår och som planeras den närmaste tiden. Du kan prenumerera på snödagboken och få ett mejl när en insats sker.

Mer information:

Per Hilmersson
gatudriftchef
090-16 14 62
per.hilmersson@umea.se

Karin Isaksson
teknisk chef
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye