Dramaten

Vågad barncirkus utan skyddsnät av Tilde Björfors

Dela

Kras är en ny minicirkusföreställning av Tilde Björfors, grundare av Cirkus Cirkör. I en trapets ovanför ett hav av kristallglas svingar sig flickan, högre och högre, helt uppslukad av känslan av att flyga. Kras handlar om att vara rädd men att ändå försöka våga. I rollerna ser vi Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri.

Kras/Tanja Lorentzon och
Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
Kras/Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese

Kras är akrobatik och teater i en kittlande sinnlig föreställ­ning som nästan ordlöst utforskar gränserna mellan rädsla och nyfiken­het, risk och möjlighet, glas och kras.

– Att få möta sina rädslor genom ett barns perspektiv är som att få komma in i ett helt universum av möjligheter och uppfinningsrikedom. Den här processen har påmint mig om lekens kraft och att leken är en aldrig sinande källa av livskunskap, säger Tilde Björfors.

– Ibland kan man tänka att vissa människor är så otroligt modiga. Men kanske är det så att just dom inte har så många rädslor att övervinna. De mest modiga är nog de som inte syns i vardagen. Jag är till exempel inte modig som hänger i en trapets, men jag är nyfiken på att prova nya saker. Här är det framförallt är ett barn på en lekplats som ska gestaltas, ett nyfiket barn, berättar Tanja Lorentzon.

Regissören Tilde Björfors är grundare av Cirkus Cirkör, Sveriges ledande nycirkusgrupp som bjudit landet på nyskapande föreställningar sedan 1995. Hon tilldelades 2016 Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris och Expressens Teaterpris. 2017 utsågs hon till både Årets svensk – kultur av Nyhetsmagasinet Fokus och till Årets Europé av Svenska Europarörelsen. Förutom titeln cirkusdirektör kan Tilde också titulera sig professor i nycirkus (hon var den första i världen när hon blev det 2005) på Danshögskolan i Stockholm.

Medverkande
Tanja Lorentzon
Hamadi Khemiri


Av Tilde Björfors
Regi Tilde Björfors
Scenografi och kostym Fridjon Rafnsson
Ljusdesign Jesper Larsson
Mask Melanie Åberg

Rekommenderas från 6 år. En produktion från Unga Dramaten.

Kras, urpremiär 25 januari, Tornrummet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kras/Tanja Lorentzon och
Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
Kras/Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
Ladda ned bild
Kras/Tanja Lorentzon och
Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
Kras/Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum