M Sverige

Vagnskadegarantin ifrågasätts av Konkurrensverket

Dela

Gårdagens rapport från Konkurrensverket Makten om bilen tar bland annat upp vagnskadegarantin, som alltid gäller under de tre första åren vid köp av en ny personbil. Vagnskadegarantin följer med bilen, vilket innebär att konsumenter saknar möjlighet att avstå från ”garantin”. Det är inte heller möjligt att själv välja försäkringsgivare för vagnskadedelen.

Upplägget medför enligt Konkurrensverket minskad valfrihet för konsumenten. Ytterligare en nackdel för konsumenten är att det inte framgår hur stor del av nybilspriset som vagnskadegarantin utgör. Dessutom är självrisken vid en skadereparation väsentligt högre än vid en normal helförsäkring.

– Det finns starka skäl att ifrågasätta utformningen av vagnskadegarantin. Våra medlemmar vittnar om att den höga självrisken kommer som en överraskning vid en skada och så ska det inte vara, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

Konkurrensverket anser att det borde vara möjligt för nybilsköpare att välja bort vagnskadegarantin mot ett lägre pris vid nybilsköp. Konsumenter bör alltså kunna välja om de enbart vill teckna den obligatoriska trafikförsäkringen eller komplettera med den valfria halv- eller helförsäkringen i valfritt försäkringsbolag. Av rapporten framgår att premiekostnaderna för trafikförsäkringen över tid har minskat, medan premiekostnaderna för motorfordonsförsäkringen har ökat mycket kraftigt.

– M Sverige anser att vagnskadegarantin borde vara valfri för att öka konkurrensen och ge konsumenterna bättre valmöjligheter och lägre premiekostnader, säger Heléne Lilja.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Bättre värde i bilen bra för konsumenter   5.12.2019 06:20:00 CETPressmeddelande

De senaste åren har nya regler och ändrade förutsättningar påverkat bilhandeln i Sverige, som exempelvis bonus-malus och den svaga kronan, som inneburit ökad export. Det har i sin tur minskat utbudet och bidragit till högre priser på begagnade bilar. Bilhandlare kan sätta en nästan lika hög prislapp på en 8–10 år gammal bil idag som för något år sedan, trots bilens högre miltal och ålder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum