Uppsala kommun

Valborgsfirandet i Uppsala ställs in

Dela
På fredagen beslöt Uppsala kommun tillsammans med övriga aktörer inom valborgssamarbetet att ställa in årets valborgsfirande. Situationen med coronapandemin är fortsatt allvarlig och kan förväntas förbli så även i slutet av april.

Dagarna kring sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsala för att fira valborg. Många av dem är inresande besökare och studenter. För andra året i rad tvingas arrangörerna ställa in firandet.

- Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart. Det förstår nog alla Uppsalabor. Nu laddar vi om för nästa år. Då kommer det finnas mycket att fira, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns ingen övergripande arrangör av evenemanget utan valborgfirandet sker i samverkan mellan flera olika aktörer. Valborgssamverkans styrgrupp har representanter från Uppsala universitet, SLU, Uppsala kommun, Region Uppsala, Polisen, Länsstyrelsen samt Destination Uppsala. Styrgruppen är helt överens om att ställa in.

- Sista April och mösspåtagningen vid Carolina är en tradition som är starkt förknippad med Uppsala och en dag vi alla ser fram emot. Vi hade hoppats att vi skulle kunna fira som vanligt i år, men det är tyvärr inte möjligt under rådande smittläge. Det blir ännu ett år då vi får uppmana studenter och anställda att hälsa våren välkommen på annat sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.
Telefon: 076-1377879
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Charlotte Skott, ordförande för styrgruppen valborgssamverkan.
Telefon: 070-5665558
E-post: charlotte.skott@uppsala.se

Presskontakt Uppsala universitet:
Anneli Waara
Telefon: 070-4250718
E-post: anneli.waara@uadm.uu.se

Presskontakt Uppsala kommun:
Isabelle Waldenvik
Telefon: 076-6963155
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum