Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 28 september-4 oktober

Dela
Att förebygga våld är en fråga för oss alla. För tredje året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till en antivåldsvecka för att inspirera och öka kunskapen om det förebyggande arbete som pågår året runt. Det blir samtal, workshops och föreläsningar för barn, unga och föräldrar. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

När unga män dödas på gatan i stadsdelsområdet kan det vara svårt att ta till sig att våldet går att stoppa och förebygga. Samtidigt visar forskningen att våld går att förebygga genom kunskapsbaserade arbetssätt.

Sedan 2017 har Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning arbetat metodiskt för att introducera våldsförebyggande metoder bland elever i högstadieskolor, i kontakt med föräldrar, på ungdomsgårdar och i förskolan. Arbetet sker i nära samarbete med polis, skola och föreningar.

- Ordet våld får oss ofta att tänka på just det grova fysiska våldet. I det våldsförebyggande arbetet breddar vi definitionen och sätter fokus på de lindrigare formerna av våld som riskerar att trappas upp, förklarar Annika Funemyr som är utvecklingsledare för det våldsförebyggande arbetet i Rinkeby-Kista

Våldet ska inte normaliseras!

- I vissa sammanhang kan knuffar, hot, verbala trakasserier, sexualiserat våld mot tjejer och kvinnor och rasistiska och sexistiska uttalanden och skämt bli normaliserat. Denna typ av våld går att stoppa och förebygga och det ansvaret har vi alla, konstaterar Annika Funemyr.

Det övergripande syftet med antivåldsveckan är att skapa möjlighet till samtal om våld och öka kunskapen kring hur vi tillsammans kan förebygga det.

Våldsförebyggande metoder kan konkret handla om att låta ungdomar på ungdomsgårdarna i samtal beskriva och reflektera över det våld de ser i sin omgivning och på så vis motverka normalisering. Under antivåldsveckan deltar fritidsledare och annan personal i digitala föreläsningar med ledande kriminologer på tema: ”Grupper, maskulinitet och våld” och ”Varför blir vissa våldsamma?”

Liten och trygg i förskolan

För yngre barn handlar förebyggande arbete om att få sätta ord på känslor, att prata om bra och dåliga hemligheter eller om man måste kramas fast man inte vill.

Rinkeby-Kistas förskolebarn arbetar med materialet ”Liten och trygg” som uppmuntrar till sådana samtal. Barnen delar med sig i en utställning som kan ses av alla som passerar Akalla, Husby, Kista och Rinkeby centrum under antivåldsveckan. Pedagogerna i förskolan utbildas i främja barns förmåga till samspel och konfliktlösning i en workshop med psykologen David Edfelt.

Pappor pratar ihop sig

Flera av programpunkterna under antivåldsveckan sätter fokus på stereotypa könsroller.

- Att majoriteten av våldet begås av killar och män betyder inte att de av naturen är mer våldsamma än kvinnor. Däremot finns det en stark koppling mellan våld och bilden av manlighet. Den kan vi bryta, säger Annika Funemyr.

Under öppna förskolans tematimmar samtalar föräldrar om hur vi kan ge våra barn samma möjligheter oavsett kön och en grupp pappor bjuder in till Pappacafé på temat: Våld går att stoppa och förebygga!

Högstadieskolorna sätter fokus på destruktiva machonormer

De kommunala högstadieskolorna i Rinkeby-Kista ordnar en temadag som fokuserar på våld, destruktiva machonormer samt åskådarperspektiv under antivåldsveckan. Därmed startar skolorna årets arbete med det våldsförebyggande programmet Mentors in Violence Prevention.

  • Läs om alla aktiviteter i de bifogade programmet för invånare respektive programmet för medarbetare. Vissa aktiviteter sker digitalt för att undvika risk för smittspridning.
  • Förskolebarnens utställningar kan ses på följande fyra platser: På digitala skärmar i Kista bibliotek, i skyltfönstret vid entrén till Rinkeby galleria, i fönstret i Akalla ungdomsgård  och på träden vid fontänen i Husby centrum.
  • Bilder finns tillgängliga att använda i samband med texter om antivåldsveckan i Rinkeby-Kista.

Bildtext: Barn på förskolan Solbacken leker, pratar och skapar tillsammans om känslor och rättigheter. Alla barn i den kommunala förskolan i Rinkeby-Kista arbetar med materialet ”Liten och trygg” och visar sitt arbete i fyra olika utställningar under antivåldsveckan 28 september-4 oktober. Foto: Per Englund

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Barn på förskolan Solbacken arbetar med "Liten och trygg"
Barn på förskolan Solbacken arbetar med "Liten och trygg"
Ladda ned bild
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Ladda ned bild
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Ladda ned bild
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Barn på förskolan Solbacken arbetar med materialet "Liten och trygg".
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye