Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - Antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 4-10 oktober

Dela

För fjärde året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till Antivåldsveckan för att inspirera till samtal och öka kunskapen om hur våld kan förebyggas. Det blir teater, workshops och föreläsningar för barn, unga, och vuxna. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

- När vi pratar om våld tänker vi ofta direkt på det grova fysiska våldet. I det våldsförebyggande arbetet sätter vi fokus på de lindrigare formerna av våld som riskerar att trappas upp, förklarar Sofia Björkvall som är biträdande avdelningschef för Individ och familj i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Hon anser att alla har ett ansvar att reagera.

- I vissa sammanhang kan knuffar, hot, sexuella trakasserier, rasistiska och sexistiska skämt bli normaliserat. Detta går att stoppa och förebygga och det ansvaret har vi alla. Därför är antivåldsveckan så viktig för att öka kunskapen och stötta varandra i att våga agera.

Under antivåldsveckans första kväll inbjuds invånare till en kväll om huskurage som handlar om hur du som granne kan göra skillnad i att stoppa och förebygga våld.

Onsdagen den 6 oktober kommer representanter från AIK Fotboll till Husby för ett samtal om mansnormen i idrottsvärlden och om vilken betydelse snacket i omklädningsrummet har för hur vi är mot andra.

Författaren och journalisten Elaf Ali leder ett samtal om hedersnormer och kärlek med utgångspunkt i egna erfarenheter, torsdagen den 7 oktober i Husby.

- För mig handlar det våldsförebyggande arbetet om samverkan mellan olika aktörer. Alla som bor i stadsdelsområdet ska kunna känna sig trygga. Att förebygga våld är ett viktigt fokus för stadsdelsförvaltningens arbete och vi satsar för att kunna ligga i framkant, säger Ole-Jörgen Persson, stadsdelsnämndens ordförande.

Han inviger antivåldsveckan måndagen den 4 oktober kl 10.00, tillsammans med nytillträdde stadsdelsdirektör Toni Mellblom och barn och pedagoger från förskolan Fröhuset.

Det externa programmet för invånare innehåller bland annat också

  • Flaggspel: Förskolebarnen visar upp flaggspel vilka har utgångspunkt i förskolans arbete med Liten och Trygg
  • Pappaevent: Pappor samtalar med andra pappor om mäns våld mot kvinnor
  • Workshop: Ungdomar på Akalla Ungdomsgård workshopar om musikens budskap
  • Föreläsning Framtidens hus: Attilah Yoldas håller föreläsning med utgångspunkt i sin bok Från en kille till en annan
  • Teater: Föreställningen Aisha ges i samband med Kista biblioteks familjelördag
  • Workshop: Vad har kommunikation att göra med våldsprevention? Detta är temat för denna workshop, som riktar sig särskilt till föräldrar och anhöriga till personer med funktionsvariation.

Se hela programmet på start.stockholm/antivåldsveckan

Vill du som journalist bevaka någon av aktiviteterna? Vissa aktiviteter bygger på förtroliga samtal så vi vill be dig ta kontakt med projektledare David Nordling så hjälper han dig.

e-post: david.nordling@startpointadvisory.se

telefon: 070-761 9505

För mer information kan du också kontakta kommunikationsstrateg Annika Fritsby Granström telefon 08-508 01 575.

Nyckelord

Kontakter

David Nordling, projektledare för Antivåldsveckan i Rinkeby-Kista
e-post: david.nordling@startpointadvisory.se
telefon: 070 761 9505

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum