Svenska kyrkan

Valet i Zimbabwe 30 juli – kontaktpersoner

Dela

Svenska kyrkan har lång erfarenhet av att arbeta i Zimbabwe och har haft utsänd personal på plats sedan drygt 100 år. För kommentarer inför, under och efter valet finns följande personer på plats

 

Kenneth Mtata är generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd. Det finns ett stort förtroende för Zimbabwes kristna råd som en legitim aktör i ett annars väldigt polariserat samhälle. Rådet har nu en ledande roll att samla civilsamhället och gemensamt utkräva ansvar från den nya regeringen i frågor som valövervakning, vikten av ungdomars och kvinnors deltagande, efterlevnad av konstitutionen, samt agendan för den nationella freds- och försoningskommission.

I november avsattes Robert Mugabe. I ett tidigare mycket begränsat demokratiska utrymme finns nu öppningar och civilsamhället i Zimbabwe har tagit vara på det. En majoritet av landets befolkning (16,1 miljoner 2016) är kristna och kyrkorna är en central aktör i det civila samhället. Vissa gör jämförelsen med Apartheidregimens fall i Sydafrika, och att kyrkornas roll i Zimbabwe just nu kan vara lika viktig som den var där och då.

Kenneth Mtata kan prata om situationen i Zimbabwe efter Mugabes avgång, om det kommande valet och civilsamhällets syn på vad landet behöver på kort och lång sikt för att uppnå fred och demokrati.

Kontakt:
Kenneth Mtata kmtata@zcc-eco.org  
Tel: +263 71 301 0847

Nils Bernhold är Svenska kyrkans representant på plats i Harare. Nils har jobbat med den afrikanska kontinenten de sista 12 åren och har bland annat erfarenhet som handläggare och dessutom bott i landet i två år. Nils arbetar framförallt med våra partner och med samarbetet inom ACT Alliansen, ett av världens största globala samarbete som består av 146 kyrkor och trosbaserade organisationer som finns tillsammans i över 100 länder.

Kontakt:
nils.bernhold@svenskakyrkan.se
Tel: +263 784648744

Finns på plats i Zimbabwe till och med 28 juli. Inom kort går det även att följa Nils arbete på https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/utsand-nils-bernhold

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Svenska kyrkans internationella arbete är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 140 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum