Min Doktor

Valfrihet och jämlik tillgång till vård viktigt för Sveriges invånare

Dela

Lika tillgång till vård oavsett var i landet man bor är mycket viktigt för invånarna, det uppger 81 procent av befolkningen i en ny opinionsundersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Kry, Min Doktor och Doktor.se. Dessutom vill sju av tio att resurserna för primärvården ska räcka till så mycket vård som möjligt.

Invånarna vill ha valfrihet när det kommer till val av vårdgivare – och det ska vara jämlik tillgång oavsett var i landet man bor. Det framkommer i en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av vårdgivarna Kry, Min Doktor och Doktor.se. 7 av 10 respondenter tycker det är ganska eller mycket viktigt att kunna välja vilken vårdgivare man vill få hjälp av. Och en överväldigande majoritet (97 procent) tycker att det är ganska eller mycket viktigt att tillgången till vård är lika god i hela Sverige. Dessutom anser de att möjligheten att söka vård digitalt ska vara likvärdig oavsett var i Sverige man bor (vilket 83 procent svarat).

Undersökningen bekräftar att människor vill ha valfrihet när det kommer till att välja vårdgivare – fysisk eller digital, oavsett var i landet man bor, arbetar eller exempelvis tillbringar sin semester. Det finns en tydlig förväntan att kunna använda sig av digitala vårdtjänster, oavsett om man befinner sig i Arvidsjaur eller Örkelljunga.

Enligt undersökningen uppger 95 procent att det är viktigt att den budget som avsatts för primärvård ska räcka till så mycket vård som möjligt. Ett digitalt vårdbesök ersätts idag med mellan 275 och 500 kr inklusive patientavgift, till skillnad från ett fysiskt vårdmöte som kostar samhället i snitt cirka 1700 kr att producera. Enligt SKRs delredovisning av primärvårdens digitala utbud 2020 utgör digital läkarvård 11 procent av samtliga läkarkontakter, till en kostnad av enbart 2 procent av den totala primärvårdsbudgeten.

Digitalt tillgänglig primärvård är alltså både effektiv och lönsam för samhället, vården och patienterna. System och resurser finns tillgängliga för de regioner som vill införa digitala vårdmöten men funderar på att bygga egna kopior, vilket medför onödiga utvecklingskostnader för skattebetalarna.

Undersökningen genomfördes under perioden 10-15 mars och totalt 2701 personer svarade på frågor angående deras inställning till olika frågor gällande primärvård. Urvalet representerar nio regioner, slumpmässigt utvalda respondenter i åldrarna 18 och uppåt.

Henrik Kangro, medicinsk chef Min Doktor
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig och chefsläkare KRY Sverige
Eric Teder, Operativ Chef - Digital vård, Doktor.se

Presskontakt
Min Doktor press@mindoktor.se 010-160 04 06
KRY press@kry.se 010-17 86 200
Doktor.se leo.heijbel@doktor.se, 070-046 03 19

För att se det här innehållet från www.mindoktor.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Kontakter

Om

Min Doktor
Min Doktor
Norra Vallgatan 64 B
211 22 Malmö

010-16 00 406https://www.mindoktor.se/

Min Doktor grundades av läkare 2013 och erbjuder digitala vårdmöten, vårdcentraler samt ett tjugotal vård- och vaccinationsmottagningar i landet. Min Doktor ägs bland annat av Apotek Hjärtat, EQT Ventures och Swedbank Robur Ny Teknik. Huvudkontoret ligger i Malmö. 

Följ Min Doktor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Min Doktor

Vaccinationsstödjare ger ökad trygghet på covid-vaccineringen - nu söker Röda Korset fler frivilliga7.7.2021 15:06:59 CEST | Pressmeddelande

På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagning i Nordstan i centrala Göteborg vaccinerar Min Doktor allmänheten mot covid-19. Angela Eriksson är en av Röda Korsets frivilliga som finns på plats för att vara behjälpliga som vaccinationsstödjare. Nu söker Röda Korset fler volontärer som vill bidra till att vaccinationsprocessen känns trygg och säker.

Min Doktors Almedalsseminarium: Hur kan vi nå en nära och tillgänglig vård post-corona?29.6.2021 10:28:39 CEST | Pressmeddelande

Pandemin har förändrat sättet vi konsumerar vård. Men trots att antalet digitala vårdkontakter har ökat står Sverige inför ett uppdämt vårdbehov. Den 6 juli kl 09.00 arrangerar Min Doktor ett seminarium där utredare, politiker och experter diskuterar vad som krävs för att hantera vårdskulden och för att vidareutveckla en nära och tillgänglig vård efter pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum