Min Doktor

Valfrihet och jämlik tillgång till vård viktigt för Sveriges invånare

Dela

Lika tillgång till vård oavsett var i landet man bor är mycket viktigt för invånarna, det uppger 81 procent av befolkningen i en ny opinionsundersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Kry, Min Doktor och Doktor.se. Dessutom vill sju av tio att resurserna för primärvården ska räcka till så mycket vård som möjligt.

Invånarna vill ha valfrihet när det kommer till val av vårdgivare – och det ska vara jämlik tillgång oavsett var i landet man bor. Det framkommer i en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av vårdgivarna Kry, Min Doktor och Doktor.se. 7 av 10 respondenter tycker det är ganska eller mycket viktigt att kunna välja vilken vårdgivare man vill få hjälp av. Och en överväldigande majoritet (97 procent) tycker att det är ganska eller mycket viktigt att tillgången till vård är lika god i hela Sverige. Dessutom anser de att möjligheten att söka vård digitalt ska vara likvärdig oavsett var i Sverige man bor (vilket 83 procent svarat).

Undersökningen bekräftar att människor vill ha valfrihet när det kommer till att välja vårdgivare – fysisk eller digital, oavsett var i landet man bor, arbetar eller exempelvis tillbringar sin semester. Det finns en tydlig förväntan att kunna använda sig av digitala vårdtjänster, oavsett om man befinner sig i Arvidsjaur eller Örkelljunga.

Enligt undersökningen uppger 95 procent att det är viktigt att den budget som avsatts för primärvård ska räcka till så mycket vård som möjligt. Ett digitalt vårdbesök ersätts idag med mellan 275 och 500 kr inklusive patientavgift, till skillnad från ett fysiskt vårdmöte som kostar samhället i snitt cirka 1700 kr att producera. Enligt SKRs delredovisning av primärvårdens digitala utbud 2020 utgör digital läkarvård 11 procent av samtliga läkarkontakter, till en kostnad av enbart 2 procent av den totala primärvårdsbudgeten.

Digitalt tillgänglig primärvård är alltså både effektiv och lönsam för samhället, vården och patienterna. System och resurser finns tillgängliga för de regioner som vill införa digitala vårdmöten men funderar på att bygga egna kopior, vilket medför onödiga utvecklingskostnader för skattebetalarna.

Undersökningen genomfördes under perioden 10-15 mars och totalt 2701 personer svarade på frågor angående deras inställning till olika frågor gällande primärvård. Urvalet representerar nio regioner, slumpmässigt utvalda respondenter i åldrarna 18 och uppåt.

Henrik Kangro, medicinsk chef Min Doktor
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig och chefsläkare KRY Sverige
Eric Teder, Operativ Chef - Digital vård, Doktor.se

Presskontakt
Min Doktor press@mindoktor.se 010-160 04 06
KRY press@kry.se 010-17 86 200
Doktor.se leo.heijbel@doktor.se, 070-046 03 19

Valfrihet och jämlik tillgång till vård

Kontakter

Om

Min Doktor
Min Doktor
Norra Vallgatan 64 B
211 22 Malmö

010-16 00 406https://www.mindoktor.se/

Min Doktor grundades av läkare 2013 och erbjuder digitala vårdmöten, vårdcentraler samt ett tjugotal vård- och vaccinationsmottagningar i landet. Min Doktor ägs bland annat av Apotek Hjärtat, EQT Ventures och Swedbank Robur Ny Teknik. Huvudkontoret ligger i Malmö. 

Följ Min Doktor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Min Doktor

Min Doktor inför teledermatoskopi för bedömning av födelsemärken27.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Från och med nu och i en månad framöver kommer tre av Min Doktors 22 vård- & vaccinationsmottagningar att bedöma födelsemärken genom ett mobiluppkopplat dermatoskop. Syftet är att kunna upptäcka malignt melanom i ett tidigt skede. Tjänsten erbjuds i ett projektsamarbete med företaget Gnosco och metoden är enligt studier lika säker som en fysisk bedömning av födelsemärken*. Först ut är Min Doktors vård- & vaccinationsmottagningar i Borås, Linköping och på Hälla i Västerås och om projektet faller väl ut är Min Doktors plan att utvidga tjänsten till samtliga mottagningar. – Genom en tidig upptäckt förbättras prognosen för behandling av malignt melanom säger Loreto Ferrada, specialist inom hudsjukdomar och medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor. Genom att använda teledermatoskopi kan vi få ännu högre kvalitet och patientsäkerhet jämfört med idag. Ungefär 4 000 nya fall av hudcancertypen invasivt malignt melanom upptäcks varje år. Patienter som söker vård för hudförändringar kan s

Min Doktors bästa tips till dig som ska vaccinera mot covid-1921.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Min Doktor Vårdcentral & BVC Nyköping har vaccinerat mot covid-19 sedan början av året. Marie Skarfors, verksamhetschef på vårdcentralen, berättar om hur vaccinationerna går till och delar med sig av de fem bästa tipsen till dig som ska ge vaccin mot covid-19. Vaccinationerna mot covid-19 startades redan i början av januari för Min Doktors vårdcentral och BVC-mottagning i Nyköping. Först ut var de två särskilda boendena som vårdcentralen ansvarar för medicinskt, och nu när de boende och dess personal fått båda doserna av vaccinet är det vårdcentralens listade patienter som vaccineras utefter åldersordning. - Det är en otroligt positiv aktivitet, patienterna blir fantastiskt glada när vi ringer och erbjuder dem en tid för vaccination mot covid-19. Vi hade en hundraåring i väntrummet för några veckor sedan som nästan dansade av glädje, berättar Marie Skarfors, verksamhetschef på Min Doktor Vårdcentral & BVC Nyköping. Min Doktors vårdcentral vaccinerar med Pfizer BioNTechs vaccin. Vaccine

Min Doktor öppnar på Bromma Blocks9.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Min Doktor var först ut i Sverige med att lansera dygnet runt-öppna vårdmöten med specialistläkare genom chatt och video, helt utan tidsbokning. Nu öppnar de även fysiska drop-in-mottagningar runt om i landet. Den första Min Doktor-mottagningen i Bromma öppnar intill Sveriges största Maxi ICA Stormarknad i Hangar 5 på Bromma Blocks den 10 mars. Det blir Min Doktors 22:a fysiska mottagning i landet. – Det är en fjäder i hatten att Min Doktor finns på ett så attraktivt område som Bromma Blocks. Här öppnar ett gigantiskt ICA Maxi samma dag, Sveriges största, och även om det vore roligt att bjuda in en massa folk till en storslagen invigning som vi brukar, så vore det oklokt i dessa tider. För allas bästa så välkomnar vi istället alla att besöka oss utspritt över hela året, säger Jonas Vig, vd för Min Doktor. – Bromma är ett växande område med framtiden för sig. Vi hoppas att boende i närområdet ska hitta till oss som en kvartersjour för vaccinationer och enklare vårdärenden, säger Jenny K

Birgitta Stymne Göransson ny ordförande för Min Doktor8.3.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Min Doktor utökar styrelsen med tre nya ledamöter. Birgitta Stymne Göransson har lång erfarenhet av att leda och utveckla företag inom vård, medicinteknik och konsumentnära tjänster och blir ny ordförande. Därtill väljs Katarina Bonde och tidigare handelsminister Ewa Björling in som ordinarie ledamöter. – Det ska bli fantastiskt spännande att bidra till Min Doktors utveckling. Jag hoppas och tror att min bakgrund inom bland annat digitalisering och vård kan stärka Min Doktors arbete för en jämlik, patientsäker och resurseffektiv vård för alla, säger Birgitta Stymne Göransson, Min Doktors nya styrelseordförande. – Att få lämna över rollen som styrelseordförande till en så kompetent och klok person som Birgitta Stymne Göransson känns väldigt tryggt. Birgitta har en gedigen erfarenhet av styrelsearbete för ledande tillväxtbolag och är helt rätt person att leda styrelsens arbete under bolagets fortsatta expansion, säger avgående styrelseordförande Anders Nyberg, vd på Apotek Hjärtat. Birgi

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum