If Skadeförsäkring

Välj inte bort utebelysningen i advent

Dela

Med dyra elpriser är det många som sparar in på julbelysningen i år. Försäkringsbolaget If påminner nu om att den stämningsfulla utebelysningen faktiskt har fler positiva effekter – bra belysning kan förebygga inbrott och andra stölder.

Behåll julbelysningen på, uppmanar försäkringsbolaget If.
Behåll julbelysningen på, uppmanar försäkringsbolaget If.

Årets mörkaste period är här och oupplysta hus och trädgårdar kan innebära en ökad risk för inbrott. Kring första advent finns en tradition att hänga upp utebelysning som lyser upp kring entréer och mörka partier, även på offentliga platser. Med dyra elpriser kan det kännas lockande att dra ned på belysningen. Men det är inget som försäkringsbolaget If rekommenderar.

– Vi passar faktiskt på att slå ett slag för julbelysnigen i år. Belysning är viktig för att skapa trygga miljöer och för att försvåra för tjuvar som ofta slår till i mörkret. Det går att använda en tidsinställd timer för att minska energiförbrukningen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

De senaste åren har bostadsinbrotten minskat, en positiv utveckling som If hoppas håller i sig. Ändrade beteenden med hemarbete kan vara en bakomliggande orsak som stärkt trenden som faktiskt började redan innan restriktionerna infördes med hemmajobb.

– Inbrottsfrekvensera minskade redan före pandemin och ser ut att fortsätta nedåt. Vi noterade redan förra året att andelen inbrott i bostad minskar men att inbrott i källare och vind har ökat, säger Jenny Rudslätt.

Tips: Så stoppar du tjuven i vinter

Ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren. Ledlampor eller ljusstyrd belysning är andra alternativ.

Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Det ökar risken för inbrott.

Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna och skotta snö.

Hur gäller försäkringen vid inbrott? Läs mer på: Inbrott hemma – Så skyddar du bostaden från inbrott | If

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Behåll julbelysningen på, uppmanar försäkringsbolaget If.
Behåll julbelysningen på, uppmanar försäkringsbolaget If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum