Svenskt Trä

Välj rätt kvalitet på virket med ny guide

Dela

Branschorganisationen Svenskt Trä har tagit fram en ny guide som ska göra det enklare för både köpare och säljare av trävaror att välja virke av rätt kvalitet. Den heter Guide för handelssorterings- och hållfasthetsklasser och bygger på standarder enligt SS-EN 1611-1.

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.

- Det var egentligen bygghandeln som önskade en enkel förklaring av standarden SS-EN 1611-1. Man saknade en guide som kunde beskriva för både köpare och säljare vilka olika handelsorter och hållfasthetsklasser det finns och när man ska välja respektive sort eller hållfasthetsklass, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

För att göra det enkelt och tydligt både för den som köper och säljer trävirke så har Svenskt Trä nu tagit fram en kort guide som beskriver handelssorterings- och hållfasthetsklasser.

Virke sorterat enligt SS-EN 1611-1 är inte avsett för bärande konstruktioner. Sorteringen sker istället för att skapa kvaliteter med ett visst utseende. Exempelvis sorteras virke beroende på kvist, sprickor, vankant, blånad och skevhet. Beroende på typ av byggdetalj men också vad man föredrar finns olika kvaliteter att välja bland. Guide för handelssorterings- och hållfasthetsklasser beskriver sorteringsreglerna och även de olika hållfasthetsklasserna som används på den svenska marknaden. Bland annat framgår det tydligt vilka deformationskrav och sprickor de olika hållfasthetsklasserna godkänner.

- Den som arbetar inom bygghandeln ska kunden hänvisa kunden till rätt virkessort eller hållfasthetsklass. Samtidigt ska köparen av virket kunna förstå vilken typ av kvalitet man är ute efter. Det är viktigt att kunna möta olika kunders behov, säger Johan Fröbel.

Guiden finns att hämta i bygghandeln och går att beställa via Svenskt Träs webbshop. Den finns också att ladda ned utan kostnad på Svenskt Träs hemsida.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum