Växjö stift

Välkommen att vara med och fira Växjö stifts 850-årsjubileum!

Dela

Växjö stifts 850-årsjubileum har fått skjutas upp men nu har det äntligen blivit dags att fira! På söndag den 25 september kl 11.00 firas en festhögmässa i Växjö domkyrka, med personer från församlingar från hela stiftet. Alla är välkomna!

Historien upprepar sig. Precis som vid Växjö stifts 800-årsjubileum så har firandet av 850-årsjubileet blivit försenat i två år. Denna gång med anledning av restriktionerna under pandemin.

– Vi är glada över att vi kan samlas igen och över att vi äntligen ska få fira tillsammans! Vi hoppas att många vill vara med och fira vår långa historia och samtidigt blicka framåt, säger stiftsprost Hans Boeryd, som är projektledare för jubileet.

Symbolen för S:t Sigfrid är en vanligt förekommande syn i trakterna kring Växjö, där den förekommer i såväl kommunvapnet som i kommunens logotyp, liksom på brunnslock och i en rondell. Stiftets historia, som enligt legenden började just med biskop Sigfrid från England, ska nu firas.

Firandets höjdpunkt är jubileumshögmässan i Växjö domkyrka på söndag. Mässan inleds med en lång procession, med representanter för Växjö stifts församlingar. Biskop Fredrik Modéus predikar och det blir musik av Kammarkören S:t Sigfrid och domkyrkans brassensemble. Landshövdingen i Kronobergs län Maria Arnholm medverkar med en hälsning, liksom biskop Jeremias Tillman från vänstiftet i Nordtyska kyrkan.

Tidigare har 850-årsjubileet firats med ett kalas för barn i stiftet, i maj i år. Då delades det ut barnprocessionskors till stiftets samtliga församlingar, en gåva från stiftet och från Jan Ekström, möbelsnickare och formgivare från Vetlanda. Det har även tagits fram en jubileumsbok om stiftets historia.

Växjö stifts historik
Enligt legenden var det S:t Sigfrid, biskop från England, som grundade Växjö stift. Det finns inga säkra källor på om S:t Sigfrid verkligen var stiftets första biskop, de äldsta källorna från omkring 1170 refererar till en biskop Balduin i Växjö. Stiftet omfattade först endast Värend. Under medeltiden och reformationstiden hörde östra Småland och Öland till Linköpings stift. 1603 upprättades Kalmar stift och stiftschefen kallades superintendent. Från 1678 benämndes han biskop. Kalmar stift uppgick i Växjö stift 1915.

Bilder från festhögmässan
För att få pressbilder från festhögmässan, mejla vaxjostiftinfo@svenskakyrkan.se

Kontakter

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum